25. Februara 2023.

Zimska oluja u Kaliforniji, poslije 30 godina upozorenje na snježnu mećavu

Snažne mećave i pljuskovi osim Kalifornije, pogodile su i druge savezne države na zapadu SAD, a u Mičigenu su se hiljade ljudi smrzavale zbog nestanaka struje usled jedne od najgorih zimskih nepogoda u poslednjih nekoliko decenija, dok je u Portlandu u Oregonu ranije ove nedelje nivo snežnog pokirvača dostigao 25 centimetara.

Najviše snega u Kaliforniji palo je u oblasti Kaskada, Sijera Nevadi i na priobalnim planinama, ali čak i stanovnici u nižim predelima centralne obale Kalifornije i oblasti zaliva San Francisko probudili su se u petak ujutro sa snegom visine od 3 do 8 centimetara.

„To nije česta pojava, a San Francisko je takođe oborio 132-godišnji rekord za najnižu temperaturu ikada zabeleženu 24. februara, pošto je živa pala na 4 stepena Celzijusa u petak ujutro, jedan stepen niže od prethodnog rekorda postavljenog 1891. godine“, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe.

Očekuje se da će oluja, koja je ojačala u petak, potrajati nad Kalifornijom i tokom današnjeg dana, saopštili su meteorolozi.

Drugi olujni sistem, koji je ranije ove nedelje zahvatio region Velikih ravnica, Srednji zapad i Velika jezera, kulminirao je u petak na Atlantiku nakon što je prošao iznad Nove Engleske, saopštila je meteorološka služba.

Više od 750.000 domova i kompanija, uglavnom u Mičigenu, ostalo je bez struje.

U okrugu Los Anđeles u petak je izdato upozorenje na mećavu za planine San Gabrijel severno od grada, prvo u ovom regionu od 1989, sa prognozom snega od 60 do 152 centimetara iznad nadmorske visine od 1.370 metara, saopštila je meteorološka služba.

Na nekim mestima snežni nanosi bi mogli da dostignu i preko dva metra, sa udarima vetra do 96 km/h.

Obilne kiše predstavljaju još jedan problem u drugim delovima okruga Los Anđeles i Ventura, gde je upozorenje na moguće poplave objavljeno tokom jučerašnjeg dana, nakon što su meteorolozi najavili jake pljuskove u mnogim delovima Kalifornije za danas.

Predviđa se 5 do 7,6 centimetara padavina za Los Anđeles i San Bernardino, što povećava rizik od iznenadnih poplava, navodi Rojters.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare