20. Januara 2023.

Ženska sreća čistač vazduha broj jedan, a indijansko pero za zdrav san

Istraživanja koja je sprovela Nasa 1989. godine pokazuju da je u zatvorenom potrebno postaviti najmanje dve veće biljke na 10 kvadratnih metara da bi mogle da prečišćavaju vazduh.

U tom slučaju kvalitet vazduha se poboljšava za oko 75 odsto. Međutim, ovo se odnosi na laboratorijske uslove, a ne na prostorije sa nameštajem, tepisima i raznim aparatima.

Skorija istraživanja pokazuju da sobno cveće redukuje štetne elemente u vazduhu, ali da bi prečišćavalo vazduh u kućnim uslovima potreban je mnogo veći broj biljaka po kvadratnom metru, čak stotinu.

Toksine najčešće emituju razni lakovi, lepkovi, razređivači, papirne i plastične kese, salvete, podovi i nameštaj od iverice, deterdženti, farbe i štetni gasovi iz automobila.

„Svaka biljka na neki svoj način doprinosi u vašem boravku da se čisti vazduh od štetnih materija, bezena, formaldehida, od zračenja. Jedna od najpopularnijih biljaka je spatifilum ili ženska sreća, on je prema Nasi biljka broj jedan za pročišćavanje vazduha, naročito od štetnih zračenja, i zanimljivo je da je to jako jednostavna biljka za gajenje. A ono što je samo neophodno je redovno zalivanje u smislu da, čak i kada zaboravite da je zalijete – listovi onako se opuste, padnu, nakon toga je obilno zalijete i ona se vrlo brzo podigne, tako da je vrlo izdržljiva, samim tim je jako lepa i dekorativna jer izbacuje ove bele spatule, lisni prirepci ali mi to zovemo cvetovi, jako je dekorativna i uklapa se u svaki prostor”, objasnila je Dragana Petković diplomirani inženjer šumarstva.

Za tamne prostore možemo izabrati sanseveriju, poznatu pod imenom indijansko pero. Oslobađa velike količine kiseonika noću pa je pogodna za spavaće sobe. Preporučuje se po jedna saksija odrasle biljke sa ovih šest do osam strukova po osobi.

Pored toga, sanseverija ima sposobnost da upija štetna elektromagnetna zračenja. Među prečišivačima je i anturijum, ima ga u raznim bojama, lisni prirepci mogu biti roze, zeleni, boja čokolade…

„Jedna neobična biljka, to je šeflera, ima je u više kultivara, ima zanimljivo stablo koje je upleteno u vidu pletenice, i zanimljivo za ovu biljku je da odlično čisti vazduh od nikotina i duvanskog dima, tako da je pogodna i za dnevne sobe i za te prostore gde ima dosta dima, jer je jedna od retkih biljaka koja može da utiče na to. Vrlo je zanimljiva i vrlo dekorativna, i ono što je karakterstično za sve biljke koje imaju ovako neke šarene listove kap što je ovaj tip šeflere, je da voli dosta svetla u prostoriji, i ako nema svetlo uspevaće ona, ali krene da gubi šarene boje”, rekla je Petkovićeva.

Veća lisna masa – bolje čišćenje vazduha 

Prema istraživanjima Nase, prečišćivači vazduha su i dracena, zeleni ljiljan, engleski bršljan, aglaonema, zlatna puzavica, filodendron, bambus palma.

„Jedna od tradicionalnih vrsta koje se obično gaji u sobnim uslovima i zna da naraste u jedno drvo to je bendžamin, šatirani sa zlatno-zelenim listovima. On raste jako veliki, možete da ga orezujete i formirate ukoliko nemate dovoljno prostora, ali je pogodno za njega, jer formira mnogo lisne mase, samim tim ima i veću površinu kojim čisti vazduh. To je bitno jer svaka biljka na neki svoj način doprinosi, ali iskreno, ko je u mogućnosti i ko voli da ima mnogo više biljaka da bi se postigao taj neki puni efekat pročišćavanja – potrebno je da imate ili nekoliko baš velikih biljaka ili više nekih manjih, kako biste to doprineli da se pročisti vazduh”, kaže Petkovićeva.

„Biljka koja raste veće i ima dosta lisne mase čak i ako nije napisano da bas toliko deluje na pročišćavanje vazduha, sve to doprinosi jer oslobađaju dosta vode vlaže vazduh samim tim čiste od prašine i ostalih materija. Ova strelicija je jedna izuzetna biljka koja se lepo razraste, nema neke posebne zahteve, imaju ove divne cvetove, koji su jedinstveni i božanstveni”, dodala je.

Uglavnom je za svaku biljku važno da se povremeno istušira i da se skine sva prašina koja se nataložila, da biljka lepo prodiše i samim tim oslobodi svoju funkciju pročišćavanja vazduha.

Treba da obratite pažnju ukoliko ste alergični na polen biljaka, neke sobne mogu izazvati alergiju, a osim toga, neko sobno cveće može biti otrovno za kućne ljubice.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare