7. Juna 2023.

Ženka krokodila u zoološkom vrtu samostalno zatrudnila

Osamnaestogodišnja ženka krokodila je jaje položila u januaru 2018. godine u parku Reptilanija, ali i pored toga što je fetus iznutra bio u potpunosti formiran, rođen je mrtav, piše BBC.

Životinja je u zoološki vrt stigla kada je imala dvije godine i bila je odvojena od drugih krokodila cijeli život, zbog čega je naučni tim parka kontaktirao tim stručnjaka iz Virdžinije koji je utvrdio da je fetus 99,99 odsto genetski identičan svojoj majci, što potvrđuje da nema oca.

Fenomen je do sada zabilježen kod nekih vrsta ptica, riba i drugih gmizavaca, ali nikada kod krokodila.    

Naučnici smatraju da je ova osobina najvjerovatnije naslijeđena od evolucionog pretka, s obzirom na to da su dinosaurusi takođe bili sposobni za samoreprodukciju.

Nejasno je zbog čega se “djevičansko rođenje”, u naučnim krugovima poznato kao partenogeneza, javlja kod različitih vrsta, ali se u naučnoj literaturi pojavljuje češće vjerovatno zato što sada naučnici ispituju tu pojavu, navodi BBC.

Jedna naučna teorija kaže da se partenogeneza javlja u slučajevima kada su vrste koje su sposobne za samoreprodukciju na ivici izumiranja.

Srpskainfo.

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Dragan
Dragan
3 mjeseci prije

Kurva