18. Aprila 2023.

Žene češće pate od „naduvenog stomaka“ u odnosu na muškarce

Istraživanja, među kojima i jedno iz 2022, potvrđuju da žene imaju više nego dvostruko veće šanse da pate od osećaja nadutosti u odnosu muškarace — kao i ljudi koji već imaju neke poremećaje u gastrointestinalnom sistemu.

Studija je dobila najpre rezultate analiza od 88.795 Amerikanaca i objavljena je u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Cilj istraživanja je da se ispita prevalencija nadimanja i da se proceni ko i kada treba da krene sa preventivom, a sve na osnovu podataka anketiranih učesnika studije (njih skoro 89.000).

Da bi utvrdili ove informacije, učesnici studije su popunili Nacionalnu anketu o gastrointestinalnom traktu koja je korišćena za merenje simptoma gastrointestinalnih problema, uključujući nadimanje.

Od svih učesnika istraživanja, njih skoro 14 odsto (12.324) izjavilo da su se osećali naduto u poslednjih sedam dana. Rezultati su pokazali da žene češće prijavljuju nadimanje nego muškarci. Takođe su otkrili da su oni sa komorbiditetima – kao što su sindrom iritabilnog creva, ulcerozni kolitis, hronična konstipacija, bol u stomaku i prekomerna količina vazduha u telu – češće osećali nadimanje.

Pored toga, „među onima koji su prijavili nadimanje, 58,5 odsto nikada nije tražilo pomoć zbog toga, a 29 procenata ispitanika probali su sami da kontrolišu simptome ili im je bilo neprijatno da razgovaraju o tome sa svojim lekarima“, navodi se u istraživanju.

Autori studije su na kraju zaključili: „Nadimanje je uobičajena pojava, jer je skoro jedan od sedam Amerikanaca iskusio ovaj simptom u protekloj nedelji. Žene, i osobe sa određenim komorbiditetom imaju veću verovatnoću da dožive nadimanje i imaju teže simptome. Skoro jedna trećina koji pate od nadimanja, koji nisu potražili negu, sami rešavaju simptome ili im je neprijatno da o tome razgovaraju sa svojim lekarima, naglašavajući da treba uložiti napore da se olakša komunikacija o ovom poremećaju.

Cilj istraživanja je da se ispita prevalencija nadimanja

„Druge studije su takođe otkrile da žene više prijavljuju problem od muškaraca, a istraživači imaju različita mišljenja o tome zbog čega postoji takva razlika u polovima“, rekla je dr Dženis Oks sa Odeljenja opšte interne medicine u Kedars-Sinaji i prvi autor studije.

„To uključuje hormonalne, metaboličke, psihosocijalne, životne i prehrambene razlike između muškaraca i žena“, dodala je dr Oks.

Kako se boriti protiv nadimanja

Iako je jasno da je nadimanje stomaka prilično česta pojava, postoji nekoliko prirodnih načina za borbu protiv nadimanja. Evo nekoliko saveta za smirivanje nelagodnog, nadutog stomaka:

-Koristite probiotike
-Jedite više vlakana
-Konzumirajte povrće i voće koje ima visok sadržaj vode
-Koristite lekovito bilje, začine i čajeve koji pomažu varenje, uključujući đumbir, komorač, aloe veru i maslačak
-Budite uvek hidrirani
-Izbegavajte hranu koja izaziva nadimanje, kao što su šećer i zaslađene grickalice, veštački zaslađivači, alkohol, gazirana pića, mlečni proizvodi, rafinisane žitarice, mahunarke…
-Vežbajte
-Oslobodite se stresa

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare