27. Marta 2023.

Žene češće obolijevaju od Alchajmerove bolesti nego muškarci – zašto je to tako?

Prvi i najvažniji razlog je taj što žene žive duže od muškaraca, tvrde naučnici Naime, najveći faktor rizika za pojavu Alchajmerove bolesti je upravo starosna dob ljudskog bića – što smo stariji, veća je verovatnoća da ćemo razviti Alchajmerovu bolest. Međutim, to nije jedini razlog.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu PLOS Medicine bavilo se ispitivanjem faktora reproduktivnog i hormonskog stanja. Otkriveno je da četiri stanja povećavaju rizik od razvoja ove vrste demencije.

  • hirurško uklanjanje reproduktivnih organa
  • godine i dob prve menstruacije
  • žene koje nisu rodile
  • dob tokom rađanja prvog deteta.

Naime, kako je pokazala spomenuta studija, žene koje su imale histerektomiju imaju 12 odsto veću verovatnoću da će imati Alchajmerovu bolest od onih koje nisu. Osim toga, žene kojima su uklonjeni i jajnici, kao i materica imaju gotovo 2.5 puta veću verovatnoću da će razviti ovo stanje.

Osim toga, žene koje su dobile svoju prvu menstruaciju pre 12. ili nakon 14. godine imaju 20 odsto veću verovatnoću da će imati gore pomeutu bolest od onih koje su dobile menstruaciju u dobi od 13 godina.

Lekari, takođe, smatraju da žene koje su barem jednom bile trudne ili rodile imaju manju šansu (preciznije, 85 odsto) da imaju Alchajmerovu bolest od onih koje nikada nisu bile trudne. I na kraju, važnu ulogu ima i vreme rođenja prvog deteta.

Žene koje su prvi put rodile do svoje 21. godine imaju 43 odsto veću verovatnoću da će imati bolest nego žene koje su prvi put rodile u dobi od 25 godina.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare