10. Oktobra 2023.

Zemljotres u vojnom vrhu NATO članice: Najvažniji poljski generali iznenada podnijeli ostavke

Ministar odbrane te zemlje odavno drži komandanta vojne komande Pjotrovskog podalje od operativnih odluka, preneli su poljski mediji

Načelnik generalštaba poljske vojske general Rajmund Andžejčak i komandant operativne vojne komande general Tomaš Pjotrovski podneli su ostavke, saopštila je danas poljska vojska.

Kako su preneli poljski mediji, juče su u Kancelariju predsednika poslate prijave za ostavke oba komandanata.

Poljski mediji su objavili da postoje povišene tenzije između ova dva visoka oficira i poljskog ministra odbrane Mariuša Blaščaka, prenosi AP.

Kako je preneo, “Žečpostpolita”, Blaščak je javno kritikovao Pjotrovskog zbog reakcije vojske na zalutali ruski projektil koji je u decembru prošle godine pao u jednoj šumi u Poljskoj bez ljudskih žrtava, navodeći da ga Pjotrovski nije obavestio o tom incidentu i da vojska nije uspela da pronađe projektil koji je kasnije slučajno otkrio jedan civil.

Takođe, prema medijskim izveštajima, ministar odnedavno drži Pjotrovskog podalje od operativnih odluka kao što su jačanje odbrambenih kapaciteta na granici sa Belorusijom i evakuacija Poljaka iz Izraela nakon napada Hamasa, prenosi Tanjug.

Ostavke su usledile pet dana pre ključnih, parlamentarnih izbora, a u medijskim izveštajima se navodi da se dvojica generala protive upotrebi oružanih snaga u vladinoj predizbornoj kampanji.

Odluku o prihvatanju ostavke donosi vrhovni komandant, predsednik Poljske Andžej Duda, koji je danas sazvao zasedanje Biroa za nacionalnu bezbednost sa premijerom i ključnim ministrima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare