30. Januara 2023.

Zeman: Za prelet NATO aviona tokom bombardovanja Srbije sam se namjerno izvinio u Pragu

  • Prije dvije godine sam rekao da se izvinjavam što je Češka dala saglasnost za prelazak aviona NATO tokom bombardovanja Srbije. Rekao sam to namjerno u Pragu, jer da sam izgovorio u Beogradu, moglo bi da djeluje na neki drugi način. Ni češki političari, ni češki mediji ono što sa rekao nisu napadali – kazao je Zeman.

Češki predsjednik je čestitao Srbiji na uspješnim ekonomskim rezultatima, što je postigla suficit u budžetu dok se mnoge zemlje pa i Češka bori sa deficitom.

  • Želim da pomenem i značaj Češkog doma kroz koji je samo 1939. godine prošlo preko 2.000 Čeha koji su bježali od nacizma. Češki dom će ostati trajan spomen češko-srpske saradnje koji će se brinuti kako o ekonomskoj tako i kulturnoj sradnji. Na taj način ćemo napraviti nešto što je više nego značajno u politici i što vrijedi više od riječi. ?oš jednom želim da zahvalim srpskom narodu na prijateljstvu kako 1938. godine tako i 1968. godine, i nadam se da će naše prijateljstvo da se nastavi i u budućnosti – rekao je Zeman.

On je podsjetio da je nastojao da Češka opozove priznavanje Kosova, to je, kako je rekao, učinio i parlament, ali se politička situacija promijenila.

  • Prevagnule su snage koje su priznale Kosovo, a ja nisam diktator – rekao je česški predsjednik.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare