18. Aprila 2023.

Želite velikog psa, a živite u stanu? Evo koju rasu bi trebalo da odaberete

Predstavljamo vam prvih pet velikih rasa pasa koji mogu da žive u stanu jer su poznati po svojoj smirenosti, inteligenciji i dobrom ponašanju.

Bernardinac

Poznat po svojoj ljubaznosti i strpljenju, bernardinac je veliki pas koji se veoma dobro prilagođava životu u stanu. Njihova mirna priroda i nežnost prema porodici čine ih idealnim kućnim ljubimcima. Imajte na umu da su sveti bernardinaci psi koji su odgajani da šetaju po snegu, što znači da im je potrebna redovna šetnja da bi bili zdravi i srećni. Njihova sposobnost prilagođavanja čini ih savršenim izborom za urbano okruženje.

Engleski mastif

Engleski mastif je jedna od najvećih i najtežih rasa pasa, ali uprkos svojoj veličini, veoma su mirni i nežni. Zbog svoje ljubazne i zaštitničke prirode, mogu da žive u stanu. Samo treba obezbediti dovoljno prostora za njihovu veličinu, kao i redovne šetnje kako bi bili zdravi i srećni. Zbog svoje težine, oni nisu tip psa koji zahteva intenzivnu vežbu.

Danska doga

Nemačka doga, poznata i kao “nežni džin”, ​​savršena je za život u zatvorenom prostoru. Njihova mirna i uravnotežena priroda čini ih odličnim kućnim ljubimcima za život u stanu. Potrebno je samo obezbediti dovoljno prostora za njihovu veličinu, kao i redovne šetnje i mentalnu stimulaciju. Kako nemačke doge ne žive dugo, u proseku 8 do 10 godina, morate se pobrinuti da imaju zdravu ishranu kako biste produžili životni vek.

Bernski planinski pas

Bernski planinski pas je velika rasa koja potiče iz Švajcarske. Poznati su po svojoj ljubaznosti, inteligenciji i lojalnosti. Slično kao i sveti Bernardi, odgajani su da hodaju po velikom snegu, što znači da im morate dati adekvatnu vežbu.

Američki staford

Američki stafordski terijeri su poznati kao izuzetno lojalni i topli psi. Iako nisu tako veliki kao ostali psi na listi, upadaju u oči svojom snažnom građom. Ako se odlučite za staforda, morate biti spremni da mu date intenzivniju vežbu i mentalnu stimulaciju jer su to veoma aktivni psi.

Život sa velikim psom u stanu može biti izazovan, ali uz pravu rasu i odgovarajuću negu, veliki psi mogu biti izuzetno srećni i zadovoljni u urbanom okruženju. Ključ uspešnog života sa velikim psom u stanu leži u redovnoj fizičkoj i mentalnoj stimulaciji i u obezbeđivanju dovoljno prostora za njihovu veličinu. Sveti Bernard, engleski mastif, nemačka doga, bernski planinski pas i američki stafordski bul terijer su odlični primeri rasa koje se lako prilagođavaju životu u stanu, pružajući porodici ljubav, lojalnost i zaštitu.

Imajte na umu da ako u blizini vašeg stana nema velike zelene površine, krupne rase definitivno nisu za vas jer su im potrebne duge šetnje i, u nekim slučajevima, intenzivnija vežba. Isto tako, trebalo bi da imate više prostora u stanu kako bi se pas mogao bez poteškoća kretati, jer veliki psi ne podnose skučenost. Takođe, ako živite u višespratnoj zgradi bez lifta, trebalo bi da izbegavate velike rase jer stepenice mogu izazvati probleme sa zglobovima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare