Konzumiranje obroka svaki dan u isto vreme može biti priličan izazov. Međutim, važno je voditi računa o tome kada jedete kako biste osigurali da vaše telo ostane što zdravije.
Naučna istraživanja nam pokazuju da vreme naših obroka može uticati na naše ciljeve mršavljenja, posebno kasna konzumacija slaniša i slatkiša može otežati gubitak težine.
U maloj studiji u kojoj je učestvovalo 20 osoba objavljenoj u “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”, otkriveno je da su oni koji su večerali u 21 sat u odnosu na one koji su jeli u 18 sati imali viši nivo šećera u krvi sledećeg jutra, zajedno sa manje oksidacije masti. Druga studija, objavljena u “Nutrients”, otkrila je da kasna većera može uticati na vaš gubitak težine jer sposobnost vašeg tela da sagoreva kalorije može biti niža noću nego tokom dana.
Povrh ovog prethodnog istraživanja, nova studija je takođe otkrila da kasna večera može utiecati na vaš metabolizam i hormone gladi, što zauzvrat sprečava gubitk težine.
U novoj studiji koja je objavljena u “Cell Metabolism”, istraživači su sproveli unakrsno ispitivanje koje je sagledalo učinak koji je kasnije konzumiranje hrane imalo na glad, kao i na debljanje i gubitak težine.
Otkrili su da kasni obroci povećavaju glad, a istovremeno smanjuju količinu energije koja se koristi dok ste budni. U stvari, ukoliko jedete četiri sata kasnije nego što ste navikli, možete uticati na vaš apetiti, sagorevanje kalorija, kao i na skladištenje masti i potencijalni gubitak težine.
Redovan interval obroka od 3 do 4 sata je i dalje idealan za održavanje šećera u krvi na normalnim vrednostima.
Osim pravilnog rasporeda obroka, najbolji način da smršate (ili sprečite rizik od gojaznost) je da imate dobro izbalansiranu ishranu u redovnim, doslednim intervalima.