26. Septembra 2023.

“Želimo tačan iznos koliko nas košta Ukrajina”

Senator Džejms Dejvid Vens, kao i članovi Predstavničkog doma SAD Met Gec i Čip Roj skrenuli su pažnju na činjenicu da je administracija američkog lidera Džozefa Bajdena iznela različite procene u pogledu obima potrošnje na Kijev.

Grupa američkih poslanika zatražila je od savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana informaciju o tačnom iznosu sredstava koja je ta zemlja potrošila na Ukrajinu.

Pismo je objavio republikanac iz Ohaja, senator Džejms Dejvid Vens.

“Pišemo vam da bismo vam pružili priliku da razjasnite svoje reči i jasno saopštite ukupan iznos budžetskih sredstava svih državnih resora za rat u Ukrajini i za ‘zemlje pogođene situacijom u toj zemlji’, kao i za sve druge troškove koje imaju američki poreski obveznici u vezi sa ovim sukobom”, navodi se u pismu.

U njemu se naglašava da su poslanici zabrinuti za integritet američke administracije u pogledu tačnog iznosa troškova za pomoć kijevskim vlastima i drugim zemljama u vezi sa ukrajinskim sukobom.

Osim Vensa, pismo su potpisali i članovi Predstavničkog doma američkog Kongresa Met Gec (republikanac sa Floride) i Čip Roj (republikanac iz Teksasa). 

Oni su ukazali na to da je administracija predsednika Džozefa Bajdena iznela različite procene u pogledu iznosa sredstava utrošenih na Ukrajinu. 

Prema njihovim rečima, Salivanove izjave ukazuju da je reč o 79,9 milijardi dolara. Istovremeno, kako se naglašava u pismu, Kancelarija za menadžment i budžet Bele kuće objavila je podatke prema kojima je na Ukrajinu i neke druge države potrošeno 111 milijardi dolara.

“Razlika između ova dva iznosa je 31,1 milijardu dolara, što je više od poslednjeg budžetskog zahteva administracije za Ukrajinu”, naveli su poslanici.

Kako su naglasili, “teško je zamisliti da se nedostatak jasnoće o ovom pitanju može objasniti na bezazlen način”.

U pismu se takođe navodi da su zvaničnici administracije dali i druge izjave o pomoći Kijevu, koje su međusobno kontradiktorne.

Naime, administracija Vašingtona je 10. avgusta zatražila od Kongresa kao dodatnu potrošnju iz saveznog budžeta u fiskalnoj 2023. godini, koja se u Sjedinjenim Državama završava 30. septembra, 13 milijardi dolara za hitnu vojnu pomoć Kijevu i 8,5 milijardi dolara za pomoć Ukrajini i niz drugih zemalja u oblasti ekonomije i bezbednosti.

Činjenica da trenutno Kongres takođe nije odobrio budžet za predstojeću 2024. godinu je još jedna loša vest za Ukrajinu. Ako dokument ne bude usvojen do 1. oktobra, onda će isporuke oružja Kijevu biti obustavljene.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare