24. Februara 2024.

Želimir Žilnik primio nagradu “Beogradski pobjednik” na otvaranju FEST-a

Srpski i jugoslovenski reditelj i scenarista Želimir Žilnik sinoć je primio prestižnu nagradu “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, na svečanom otvaranju 52. izdanja FEST-a u velikoj sali Mts Dvorane.

Navedenu nagradu Žilniku je uručio umetnički direktor i selektor festivala Jugoslav Pantelić.

Neposredno pre dodele nagrade, na velikom platnu su emitovani inserti iz bogatog opusa Žilnikove filmografije.

“Iskreno se zahvaljujem FEST-u na ovoj važnoj nagradi, pre svega zato što znam, kao što svi mi znamo, da festival sa najboljim repertoarom i najinteresantnijim filmovima svake godine u Srbiji jeste ovaj naš FEST koji traje već 52 godine”, istakao je Žilnik.

Tokom skoro šest decenija karijere Žilnik je snimio oko 60 filmova.

“Na FEST-u sam tako uvek bio u procesu učenja, a ne samo gledanja filmova. Ne mogu da se ne setim svih mojih saradnika. Istina je da u svojim skoro 60 filmova ne bih mogao da postignem ni jedan posto da nisam imao fantastičnu kreativnost i energiju saradnika. Bili su to glumci, interpretatori, tehnička ekipa, producenti. I siguran sam da je sve njih bilo za ovih 60 godina karijere onoliko koliko sve vas sada ima u celoj sali sa sve balkonom”, naglasio je.

Želimir Žilnik je time zvanično otvorio 52. FEST uz aplauz publike. Voditelji ceremonije otvaranja 52. FEST-a glumci Ljubinka Klarić i Jovan Jovanović su predstavili biografiju Želimira Žilnika, laureata nagrade “Beogradski pobednik”. Umetnički direktor Jugoslav Pantelić se u svom govoru na otvaranju FEST-a osvrnuo na sam slogan “Idi i gledaj”, prema naslovu istoimenog sovjetskog ratnog filma iz 1985. godine, u režiji Elema Klimova i istakao da je slogan istovremeno i poziv ljubiteljima sedme umetnosti da gledaju nova ostvarenja i priđu im otvorenog srca.

On je dodao da je reč je o filmovima koji dolaze sa najrazličitijih krajeva sveta i poručuju raznolike priče svaki na svoj način.

“Slogan 52. FEST-a ‘Idi i gledaj’ je pokušaj da povratimo osećaj iznenađenja i otkrivanja. To je onaj osećaj kada nešto vidimo prvi put. Verujem da ste proučili program FEST-a i da imate već svoje favorite. ‘Idi i gledaj’ predstavlja ne samo poziv za posmatranje filmova, već i sveta oko nas. Filmovi imaju tu moć da nam pružaju i drugačiji pogled na stvari”, naveo je Pantelić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare