20. Septembra 2023.

Zelenski napustio sjednicu UN zbog Lavrova

Pomaganje Ukrajini oružjem u ratu protiv Rusije predstavljaju omaganje u odbrani Povelje UN.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija rekao da se povelja UN pomaže i uvođenjem sankcija i vršenjem sveobuhvatnog pritiska na agresora, kao i glasanjem za relevantne rezolucije.

On je istakao da “Ukrajina koristi svoje pravo na samoodbranu”. Zelenski je apelovao da se Generalnoj skupštini UN da ovlašćenje da prevaziđe pravo veta koje ima Rusija, nazivajući to “neophodnim korakom”.

Dodao je i da je nemoguće zaustaviti rat jer “agresor na sve napore stavlja veto”.

“Ukrajina smatra da je nepravedno kada milijarde ljudi nemaju stalnog predstavnika u Savetu bezbednosti, dok Rusija ima”, naveo je Zelenski, prenosi Gardijan.

Zalažući se za reformu Svetske organizacije, posebno za proširenje Saveta bezbednosti, on je ocenio da “ne treba čekati da se agresija okonča”.

“Potrebno je sada da se deluje. Naša težnja za mirom bi trebalo da pokrene reformu (svetske organizacije)”, rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je odmah nakon govora napustio sednicu Saveta bezbednosti kako ne bi bio prisutan tokom obraćanja ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare