Zelenski: Ako padne Bahmut, pali smo i mi, moraćemo da pregovaramo sa Rusima - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zelenski: Ako padne Bahmut, pali smo i mi, moraćemo da pregovaramo sa Rusima

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da će gubitak Artjomovska (Bahmuta) biti politički poraz za Kijev i da će uticati na raspoloženje ukrajinskih vojnika, što će dovesti do opšteg poraza Ukrajine u ovom sukobu.

“Gubitak Bahmuta neće značiti samo politički poraz, već bi mogao da dovede do našeg opšteg poraza. Zatim, uslediće pritisci kako od naroda tako i od međunarodne zajednice, da napravim kompromis sa Rusijom “, rekao je on u intervjuu za “Asošijeted pres”.

Prema njegovim rečima, do ovoga će doći jer će Ukrajinci biti umorni, a svaki poraz u ovoj fazi sukoba mogao bi da potkopa moral ukrajinskih trupa.

“Ovo je za nas više politički nego taktički poraz”, naveo je on, pijuckajući čaj u vozu državne železnice.

Zelenski je naglasio da je izuzetno svestan da je sav uspeh njegove zemlje zahvaljujući međunarodnoj vojnoj podršci, posebno iz Sjedinjenih Država i Zapadne Evrope i dodao da ga brine da bi smenjivanje političkih snaga u Vašingtonu moglo uticati na rat.

“Sjedinjene Države zaista razumeju da ako prestanu da nam pomažu, nećemo pobediti”, istakao je on.

Podsetimo, mnogi u Sjedinjenim Državama — uključujući republikanca Donalda Trampa, bivšeg američkog predsednika i aktuelnog kandidata za 2024., postavili su pitanje da li Vašington treba da nastavi da šalje Ukrajini milijarde dolara vojne pomoći. Trampov republikanski rival, guverner Floride Ron DeSantis, takođe je sugerisao da odbrana Ukrajine u “teritorijalnom sporu sa Rusijom nije značajan prioritet američke nacionalne bezbednosti”.

Danas objavljeno

Poznati prvi rezultati izbora u Turskoj

Vanja A

Zatvorena birališta u Turskoj

Vanja A

Objavljeno koliko je ljudi iz Ukrajine ušlo u Rusiju

Vanja A

Ostavite komentar