Ako osjećaš da ti je potreban mali podsticaj za detoksikaciju, zelena čorba je pravi izbor za tebe! Ova kremasta čorba, puna svježeg povrća i začinskog bilja, ne samo da će da te zagrije u hladnijim danima pred nama, već će ti pomoći da dobiješ i dodatnu energiju.
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 luk, sitno sjeckan
- 2 češnja bijelog luka, sitno sjeckana
- 2 srednja krompira, oguljena i isječena na kockice
- 1 litra povrtnog bujona
- 300 g špinata
- 100 g kelja
- 100 g brokolija, isječenog na cvjetove
- 1 šaka svježeg peršuna, sitno sjeckanog
- 1 šaka svježe mente, sitno sjeckane
- Sok od jednog limuna
- So i biber po ukusu
- 2 kašike jogurta (po izboru) za posluživanje
Priprema:
U velikoj šerpi zagrijati maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodati sitno sjeckani luk i bijeli luk, pa dinstati nekoliko minuta dok ne omekšaju i postanu prozirni. Dodati krompir, pa nastaviti dinstati još par minuta dok povrće blago ne omekša. Zatim sipati povrtni bujon i pustiti da proključa. Dodati špinat, kelj i brokoli u ključali bujon. Smanjiti vatru i kuhati još 10-15 minuta, ili dok sve povrće ne omekša.
Skloniti šerpu s vatre i, koristeći ručni blender ili standardni blender, blendati čorbu dok ne postane glatka i kremasta.
Dodati sok od limuna, svježe sjeckani peršun i mentu, pa začiniti solju i biberom po ukusu. Vratiti čorbu na laganu vatru da se sve dobro promiješa i proključa još jednom.
Servirati toplu čorbu u činijama, uz dodatak kašike jogurta za dodatnu kremastu teksturu, ako želiš. Ukrasi sa nekoliko listića svježeg peršuna ili mente.
Zašto zelena čorba?
Zelena čorba je pravi eliksir za tijelo i duh tokom hladnijih mjeseci. Špinat i kelj su prepuni antioksidanata, brokoli je bogat vitaminom C, dok limunov sok daje osvježavajući ukus i doprinosi detoksikaciji organizma. Svježi začini poput peršuna i mente dodaju posebnu aromu i dodatne zdravstvene benefite. Uz ovaj jednostavan recept, dobićeš savršenu čorbu.
Uživaj!
Ultra.ba