Ovaj genijalni zebra kolač ne samo da lijepo izgleda, nego je jednostavno božanstvenog okusa u kojm se miješaju čokolada i vanilija.
Ovaj totalno fora zebra kolač ima jednostavno rajski okus. Poput je prozračnog, laganog oblaka tijesta s vanilijom i čokoladom… Topi se u ustima, a svaki zalogaj je prava rapsodija okusa i ide nam slina već pri samoj pomisli. Veliki plus: jednostavno se spravlja!
Sastojci:
- 5 jaja
- 250 g šećera
- 250 ml biljnog ulja
- 120 ml mlijeka
- 1 pakiranje vanilin šećera
- 375 g brašna
- 1 pakiranje praška za pecivo
- 2 kašike kakaa u prahu
- 2 kašike mlijeka
- 1 kašika šećera
- 150 g glazure za torte, svijetle ili tamne, po želji
Priprema
- Razdvoji bjelanca i žumanca. Pjenasto razmuti žumanca, šećer i vanilin šećer.
- Umiješaj mlijeko i ulje. Pomiješaj brašno i prašak za pecivo te prosij. Zatim malo po malo umiješaj u smjesu.
- Istuci čvrsti snijeg od bjelanaca. Pažljivo umiješaj u tijesto. Podijeli tijesto na dva jednaka dijela pa u jednu polovicu tijesta umiješaj kakao prah i dvije kašike mlijeka.
- Sada stavi 2 kašike svijetlog tijesta u sredinu namašćenog kalupa (promjera 28 cm).
- Na svijetlo tijesto izlij 2 kašike tamnog tijesta. Ponavljaj tako sve dok se tijesto ne potroši.
- Stavi peći kolač u prethodno zagrijanu pećnicu (180 stupnjeva gornji/donji grijač ili 160 stupnjeva ventilator) na 50 – 60 minuta. Zatim napravi probu čačkalicom te, kad je pečen, ostavi kolač da se ohladi.
- Otopi glazuru za tortu u kupki s vrućom vodom prema uputama s pakiranja i zatim je ravnomjerno rasporedi po torti. Ostavi da se sve ohladi pa posluži s malo svježeg šlaga.
Azra.ba