1. Jula 2023.

Zebić porijeklom iz BiH priznao da je na prevaru došao do američkog pasoša

Azem Gigo Zebić (52), porijeklom iz Bosne i Hercegovine priznao je juče pred federalnim sudom da je na prevaru došao do američkog pasoša.

Zebić, nastanjen u Vontropu, priznao je krivicu po jednoj tački optužnice koja ga terete da je na osnovu lažnih podataka došao do američkog pasoša, a sutkinja Deniz Kasper zakazala je izricanje presude za 30. novembar, 2023. godine.

Naime, kako stoji u sudskoj dokumentaciji, Zebić je primljen u SAD preko Hrvatske, 1997. godine nakon što je lažno tvrdio da je bio predmet progona od strane srpskih snaga tokom rata u BiH. Zebić je, između ostalog, lažno tvrdio da su ga Srbi zarobili, saslušavali, pretukli, a zatim ga tjerali da izvlači ranjenike sa linije fronta.

Štaviše, i nakon što je došao u SAD, on je nastavio sa lažnim tvrdnjama o svojoj prošlosti. A, zapravo, istina je da je on pomogao Kemalu Mrndžiću, nedavno uhapšenom, da uđe u SAD, tvrdeći da su polubraća. Zebić je uz pomoć ovih lažnih navoda te izmišljene prošlosti uspio da zakonski reguliše prebivalište u SAD, dobije američko državljanstvo, te američki pasoš.

Inače, kazna za ovo krivično djelo je do 10 godina zatvora.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare