Lagani i ukusni keksići su uvijek dobra ideja, a ako ste u potrazi za nešto zdravijom poslasticom ili izbjegavate gluten, ovaj recept je kao stvoren za vas.
Uz jutarnju kafu ili popodnevni čaj, ovi slatki zalogajčići odličan su izbor i za sve one koji se pridržavaju određene restriktivne prehrane, pa su tako pogodni za bezglutensku prehranu, ali i za one koji izbjegavaju orašaste plodove. Zamjenom maslaca s veganskom varijantom maslaca lako ćete dobit i keksiće bez mliječnih sastojaka. Doista recept za svakoga i za svaku priliku, od sastojaka koje uvijek imamo kod kuće.
Sastojci
- 220 g brašna bez glutena
- 25 bademovog brašna (ili za verziju keksića bez orašastih plodova, dodajte još 35 g brašna bez glutena)
- ¾ kašike soli
- ½ kašike sode bikarbone
- ½ kašike cimeta
- 115 g omekšalog maslaca
- 60 ml kokosovog ulja
- 200 g smeđeg šećera
- 100 g kristal šećera
- 2 kašike vanilije
- 2 jaja
- 250 g krupnih zobenih pahuljica
- 35 grama narendanog kokosa ili zobenih pahuljica
- 160 grama suhih grožđica
- 250 ml soka od narandže
Priprema
U maloj zdjelici zagrijte sok od narandže. Umiješajte grožđice i pustite da odstoje 15 minuta. U srednjoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke. U zdjeli za miksanje pomiješajte maslac, kokosovo ulje, smeđi i bijeli šećer. Miješajte sve dok ne dobijete posve glatku smjesu. Dodajte vaniliju i jaja te miksajte dvije do tri minute dok smjesa ne postane lagana i pahuljasta. U posudu dodajte suhe sastojke. Miješajte sve dok se sve dobro ne sjedini. Ocijedite grožđice. Tijestu dodajte zobene pahuljice, kokos i grožđice te lagano miješajte dok se ne sjedini. Tijesto stavite u frižider na jedan sat. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje. Vadite tijesto kašikom i rukama oblikujte keksiće. Pecite 12 do 15 minuta, a prije posluživanja pustite da se malo ohlade.
Azra.ba