18. Aprila 2023.

Zbogom pristupačnom automobilu? Sve je manje novih modela jeftinijih od 20.000 evra

Na nemačkom automobilskom tržištu trenutno postoji samo 30 modela koji koštaju manje od 20.000 evra.

Jeftini novi automobili izumiru. U poređenju sa prolećem 2022. godine, broj modela sa početnom cenom manjom od 20.000 evra pao je sa 45 na samo 30, prema analizi tržišta časopisa Auto Strassenverkehr.

Broj dostupnih varijanti modela takođe je naglo opao. Među jeftinijim automobilima su uglavnom mali gradski modeli, koji se teško mogu nazvati porodičnim vozilima.

Primera radi, u najjeftinijoj varijanti Volkswagen Polo sada košta 20.830 evra. VW nije sam u svojoj politici cena. Konkurenti Ford Fiesta, Peugeot 208 i Toyota Yaris takođe sada koštaju više od 20.000 evra u osnovnoj verziji.

Razlozi za poskupljenje su višestruki. Novi standardi za emisiju izduvnih gasova i sve veći broj obaveznih sistema aktivne bezbednosti koje je naložila EU guraju sa tržišta pristupačne male i kompaktne automobile.

Pored toga, porasle su cene materijala, energije i sirovina koje proizvođači automobila prebacuju svojim kupcima.

Rekordne cene novih automobila na benzin i dizel moraju da pokriju i troškove razvoja novih električnih automobila.

Suština je da će se time uskoro stvoriti paritet cena između “električara”, sa jedne, i benzinaca i dizelaša, sa druge strane, što su stručnjaci na tržištu oduvek predviđali, ali ne zato što su električni automobili sve jeftiniji, već zbog rasta cena dizelaša i benzinaca.

Na sreću Nemaca, još ima automobila sa cenom ispod 20.000 evra, kao što je Dacia Sandero, koja je najjeftiniji automobil u toj zemlji i trenutno košta 11.300 evra u osnovnoj verziji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare