5. Maja 2025.

Zbogom poslijepodnevnom umoru: 5 zdravih užina koje daju energije da pregurate ostatak radnog dana

Užina na poslu ne mora nužno biti nezdrava – dovoljno je da sa sobom od kuće ponesete tek nešto malo kvalitetnih, hranljivih namirnica koje će utoliti osećaj gladi i dati vašem mozgu energije da pregura radni dan.

Ovi koji rade u kancelariji dobro znaju onaj osećaj koji nastupa poslepodne – glava “pada”, koncentracija popušta, a ruka sama kreće ka prvoj vrećici čipsa ili krofni koja će dati makar malo energije.

Taj popodnevni pad elana, praćen žudnjom za slatkišima ili grickalicama, zamka je u koju često upadamo, a ova navika ubrzo se pretvara u svakodnevicu i narušava ne samo naše zdravlje, već i produktivnost na poslu.

U zamenu za čips ili neke druge nezdrave užine, možete poneti od  kuće neke od ovih predloga nutricioniste – vaše telo i um će vam reći “hvala”, a i poslodavac će biti zadovoljniji vašim angažovanjem na poslu.

Orašasti plodovi i semenke

Šaka badema, oraha ili suncokretovih semenki nije samo ukusna, već je i zdrava užina. Bogata je zdravim mastima, proteinima i vlaknima koji pomažu da se nivo šećera u krvi održi stabilnim, a pad energije izbegne.

Jabuka sa kikiriki puterom

Jabuka je izvor prirodnih šećera i vlakana i brzo podiže energiju, a kada se njoj doda i kašika kikirikija putera, organizam dobija i neophodnu dozu ugljenih hidrata, masti i proteina, koji daju osećaj sitosti i nadoknađuju energiju.

Integralni krekeri sa sirom

Nekoliko integralnih krekera uz dodatak malo sira je savršena užina: osim što je ukusna, ona je i nutritivno bogata, a sa samo par krekera i malo sira unećete u organizam i ugljene hidrate i proteine i masti. 

Humus sa svežim povrćem

Humus od leblebija je odličan izvor biljnih proteina i vlakana, a kada uz njega pojedete i malo šargarepe, krastavca ili paprike, dobija se hrskava i hranljiva užina koja daje sitost i stabilnu energiju.

Grčki jogurt sa bobičastim voćem

Grčki jogurt je poznat po visokom sadržaju proteina koji daju osećaj sitosti, a kada se u njega doda i sveže voće, poput borovnica ili jagoda, koje je bogato antioksidansima, dobija se ukusna, osvežavajuća užina, piše Hindustan Tajms.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare