7. Novembra 2023.

Zbogom mršavicama: Ima 43 godine, zgodnog muža, a sada i “najsavršenije tijelo”

Izuzetno vitke figure i manekensko telo više nije “u modi”, a ni figura peščanog sata koju je imala kultna Merilin Monro. Naučna studija kaže da su na scenu stupili novi ideali ženske lepote.

Studija sa Univerziteta u Teksasu pokazuje da se kod žena preferira “puniji” tip tela sa izraženim oblinama. Idealni indeks telesne mase (BMI) je identifikovan kao 18,85, sa specifičnim merenjima za veličinu grudi, struk i bokove. Zanimljivo je da su ove specifikacije blisko usklađene sa onima koje ima britanska menkenka i model Keli Bruk, čiji izgled se uzima kao merilo današnjih standarda lepote.

Ključno je priznati da je privlačnost subjektivna i da ljudi imaju različite estetske preferencije. Dok studija identifikuje “idealan” tip tela na osnovu naučnih podataka, ona ne poništava druge oblike tela kao neprihvatljive ili neprivlačne. To samo dovodi u pitanje konvencionalno shvatanje da je mršavost jedino merilo lepote.

Modna i manekenska industrija postepeno je prihvatila modele drugačijih mera i oblina, a primer su modeli poput Ešli Grejem. Takva inkluzivnost naglašava da svi tipovi tela mogu biti zapanjujući i da ih treba slaviti, te da je svaka žena lepa na svoj način i da nema “pravila” kojima bi trebalo da se vodi za postizanje “savršenog” izgleda.

Iako naučna studija identifikuje “idealan” tip tela, to ne umanjuje lepotu drugih oblika. Prihvatanje raznolikosti u lepoti omogućava pojedincima da cene svoju jedinstvenost i promoviše inkluzivniji pogled na privlačnost.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare