11. Februara 2025.

Zbog ovog razloga vjerovatno nećete više nikad soliti hranu u restoranu

Naredni put kada budete bili u restoranu, razmislite da li ćete sami da posolite jelo ili ipak da zamolite osoblje u kuhinji da to uradi. Naime, podaci govore da veliki broj bakterija vreba upravo iz pribora za so i biber.

Meni je jedan od najprljavijih predmeta u restoranima i istraživanja pokazuju da na njemu može biti i do 185 hiljada bakterija, što ga čini prljavijim od daske za ve-ce šolju. Ali, trebalo bi obratiti pažnju na još predmeta koji se nalaze u restoranu, a koje često koristimo.

Zato, pre nego što posegnete u restoranima za priborom u kojima se nalazi so i biber, razmislite koliko je ljudi pre vas dodirnulo. Da li izgledaju čisto? Da li su lepljivi? Nažalost, nije retko da restorani zanemare higijenu pojedinačnih bočica sa začinima i ovo takođe važi i za posudice u kojima je šećer, parmezan.

Ne dezinfikuje se tako često

Primera radi, prosečan broj bakterija na priboru za biber je 11.600, prema istraživanju objavljenom na Ej-Bi-Si-Njuzu.

“Većina pribora za so i biber se brišu samo ako izgledaju prljavo, i to obično vlažnom krpom koja je konobarima pri ruci. Iako neki restorani sakupljaju, dopunjavaju i brišu posude za začine, retko se dešava da ih potpuno isprazne i temeljno dezinfikuju”, pojašnjava je Džonas Sikler, direktor operacija na sajtu ConsumerSafety.org i dodaje:

“Ovi predmeti se mogu slučajno umočiti ili ispustiti u obrok dok ga začinjavate, pa ako su prethodni gosti kontaminirali dozatore škampima, a vi ste na njih alergični, to može ozbiljno da vas ugrozi, naglašava Sikler, a prenosi Helt.

I kod kuće treba biti oprezan

Neretko će roditelji kod kuće, u vreme jela da zabave mališane tako što će im dati da se igraju sa slanicima. Ali, to nije dobra ideja: 

“Još jedan podatak koji treba uzeti u obzir je da roditelji, u želji da zabave svoju decu tokom obroka, često puštaju mališane da se igraju sa priborom za so i biber. To znači da će one biti prekrivene svime što je bilo na dečijim prstima, što dodatno pomaže bakterijama da se zadrže na staklenoj površini”, ističe Sikler.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare