25. Augusta 2023.

Zbog otapanja leda na Antartiku uginulo skoro 10 hiljada pingvina

Tužna priča dolazi sa Antartika gde je primećeno da je uginulo skoro 10 hiljada mladih pingvina zbog otapanja leda, govore skorašnja istraživanja.

Naučnici veruju da je umrlo na hiljade i hiljade mladih carskih pingvina na Antarktiku, zbog rekordno niskog nivoa leda u moru koji je izazvalo “katastrofalni neuspeh u razmnožavanju” krajem 2022. godine, navodi novo istraživanje. Analizom satelitskih snimaka utvrđen je raspad stabilnog morskog leda i nestanak malih pingvina u vreme kada im još nije izraslo vodootporno perje. Zbog toga su se ptice najverovatnije udavile ili smrzle.

“To je teška priča. Bio sam šokiran. Veoma je teško zamisliti da ove male životinje umiru u velikom broju”, rekao je dr Peter Fretvel, glavni autor istraživanja.

Pingvini se suočavaju sa neizvesnom budućnošću zbog globalnog zagrevanja, jer se oslanjaju na morski led, za koji se predviđa da će se sve više otapati.

“Pingvini zavise od leda koji je bitan za ciklus razmnožavanja. Led je stabilna platforma koju koriste da bi odgajili svoje mlade. Ali ako taj led nije toliko obiman koliko bi trebao da bude ili se brzo raspada, onda su pingvini u nevolji. Dugo smo to predviđali. Gubitak morskog leda bio je bez presedana i daleko brži nego što smo zamišljali”, kaže Piter Fretvel.

Uginuće pingvina je događaj “bez presedana”, navodi se u istraživanju, jer je to bio prvi put da je više kolonija širom velikog regiona propalo u jednoj sezoni. Takođe, “istraživanje dramatično otkriva vezu između gubitka morskog leda i uništenja ekosistema”, samatra i naučnik doktor Džeremi Vilkinson.

Podatak da je uginulo toliko pingvina jeste katastrofalan, ali doktor Piter Fretvel ističe da postoji nada: “Možemo da smanjimo emisije ugljenika koje izazivaju zagrevanje. Ako to ne učinimo, dovešćemo ove prelepe ptice do izumiranja”.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare