Sigurno ste primetili da gazirani napici imaju intenzivniji i prijatniji ukus kada se piju iz limenke nego kada se piju iz plastične flaše. Ovo nije samo subjektivan osećaj – postoji niz faktora koji utiču na razliku u ukusu pića.
Iako mnogi veruju da se recepti za gazirane napitke razlikuju u zavisnosti od pakovanja (jer im se ukus svakako razlikuje), istina je da se svi oni proizvode na istom mestu, a zatim samo toče u drugačiju ambalažu. Ukus napitka zavisi od temperature skladištenja, vremena čuvanja, kao i od vrste materijala u koji je napitak upakovan.
Aluminijumske limenke imaju mnoštvo prednosti
Limenke imaju poseban unutrašnji sloj napravljen od polimera na vodenoj bazi, koji stvara barijeru između aluminijuma i tečnosti. Bez ovog sloja, aluminijum bi reagovao sa kiselinama iz napitka, što bi dovelo do metalnog ukusa i smanjenja kvaliteta.
Pored toga što čuvaju ukus, aluminijumske limenke imaju i druge prednosti. Jedna od njih je visoka toplotna provodljivost, što omogućava da se napitak u limenci brže ohladi do željene temperature. Hladna gazirana pića deluju ukusnije i više osvežavaju.
Još jedna važna prednost aluminijumskih limenki jeste njihova veća hermetičnost u odnosu na plastične boce. Zahvaljujući tome one bolje zadržavaju ugljen-dioksid, što osigurava intenzivniji ukus i svežinu duže vreme, a stepen gaziranosti kao i kada je piće točeno u ambalažu.
Staklena ambalaža je najbolji izbor, a plastična – ubedljivo najgori
Ako želite da osetite “pravi” ukus napitka, najbolji izbor svakako jeste staklena ambalaža. Za razliku od plastike i aluminijuma, staklo ne sadrži nikakve štetne hemikalije, a samim tim ne prouzrokuje ni hemijsku rekaciju sa tečnostima.
A to znači da napitak ostaje nepromenjen i zadržava svoj izvorni ukus od trenutka kada je proizveden do trenutka kada ga konzumirate, prenosi ruski “TekInsajder”. To je i razlog zbog čega nam piće u staklenoj flašici deluje najukusnije – ukusnije čak i od onog u limenci.
Sa druge strane, plastika je poroznija, što znači da vremenom kroz nju prolazi ugljen-dioksid, odgovoran za karakterističnu gaziranost napitka. Kako gas postepeno izlazi iz boce, tako i napitak gubi svežinu i menja ukus. Ova vrsta ambalaže je ubedljivo najgora.
RTbalkan.