7. Septembra 2023.

Završena “Skupština na otvorenom”: “Ako sjednice ne bude, idemo u proteste širom RS”

Skupština na otvorenom koju je organizovala opozicija Srpske u Banjaluci je završena, a najavljeno je uskoro i novo okupljanje.

Na početku okupljanja poslanika opozicije i građana poručeno je da urušen Ustav Republike Srpske, a “po njemu predsjednik Republike Srpske mora da poštuje sve ono što donese Narodna skupština Republike Srpske.”

“Skupština na otvorenom” kako su je simbolično nazvali iz opozicije, ima za cilj da predstavi građanima kako je vlast u Srpskoj, predvođena SNSD-om, grubo prekršila nedavne zaključke Narodne skupštine RS, a koji se odnose na neučestvovanje u radu u Sarajevu, sve dok se ne usvoji novi Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Željko Dubravac, poslanik Narodnog fronta u Narodnoj skupštini RS kazao je da nikada nisu pomislili da će morati braniti Republiku Srpsku od izabranih predstavnika vlasti prije svih SNSD-a.

“Pogaženi zaključci parlamenta koje je vlast učinila nedavno dokaz su da je vrijeme da se kaže dosta je. Tražimo sjednicu Narodne skupštine na kojoj će se govoriti i gdjr ćemo tražiti odgovornost onoh koji su prekršili zaključke Narodne skupštine. Ako sjednice ne bude, idemo u proteste širom Republike Srpske. Oni su degradirali ovaj Ustav RS koji držim u ruci, a za koji su živote dali hiljade naših sugrađana”, rekao je Dubravac.

Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red, rekao je da je bilo dosta degradacije Parlamenta Srpske, ali njenih građana i institucija.

“Obići ćemo sve opštine u Srpskoj i razgovarati sa građanima”, poručio je Vukanović.

“Ponižavaju Narodnu skupštinu, a potpisuju razne deklaracije koje udaraju na Republiku Srpsku. Zadužuju nas na sve načine. Ovo je prvi skup, razgovaraćemo sa narodom, da vam polažemo račune. Sramno je što moramo brojati korake i da ne možemo građane dovesti pred Narodnu skupštinu Republike Srpske. Za to je kriv predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić. On je gori od Dodika”, rekao je Vukanović.

Igor Crnadak, šef Kuba poslanika PDP u NSRS, rekao je da se ne može zbog jednog čovjeka poništiti i poniziti najveći zakonodavni organ u Srpskoj.

“Nećemo dozvoliti ds se ispred naroda stavi jedan čovjek, onda je to haos. Republika Srpska ne smije biti ispod pojedinca, već iznad svih. Ako imaju išta u glavi pozivam većinu da održimo sjednicu, jer ovo je posljednji poziv. Mislim da je režim u strahu”, naglasio je Crnadak.

Crnadak je dodao je da mu je drago što je na “zabranjeni skup” došlo ovoliko naroda.

“Mi smo ovdje jer vlast odbija da razgovara o prekršenim zaključcima. Ista matrica kao i svih prethodnih godina. Ovdje usvoje zakone, a onda skupe papire, stave ih pod ruku, odnesu u Sarajevo tamo trguju sa njima. Svi poslanici su dužni ds se odupru SNSD-u i niko nema pravo da zbog jedne zgrade kuma Radišića baci sve u vodu”, kazao je on.

Vukota Govedarica, predsjednik Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini RS, naglasio je da je i Dodik sam priznao da je opozicija u pravu, čime je jasno i bez dileme da su prekršeni zaključci parlamenta.

“Jedno smo radili ovdje iz naših leđa, a drugo već sledeći dan. Pripremili smo informaciju na osnovu poslednjeg događaja od prije dva mjeseca da je potpišu i da tražimo sazivanje posebne sjednice NSRS, gdje trrba da nam se pojasni zašto su zaključci prekršeni, zašto se glasalo po pitanjima, a jasno je usvojeno da nema učestvovanja u radu u zajedničkim institucijama BiH. Mi nećemo odustati od tog zahtjeva za sjednicom, naveo je Govedarica.

Govedarica je kazao da odluke i zaključci Narodne skupštine RS koštaju onoliko za koliko “Dodikov kum Mile Radišić prodaje zgradu Grand trejda”.

Govedarica je podsjetio na zaključke koji su potpisali i usvojili poslanici u Narodnoj skupštini RS prije dva mjeseca, a koji se odnose na gašenje OHRa, donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH, kao i da nijedan evropski zakon neće dobiti podršku niti će o njemu raspravljati predstavnici Srpske u institucijama, dok se raniji zaključci ne ispoštuju.

“Hoćemo da zaštitimo našu Republiku Srpsku i to ćemo uraditi”, rekao je Govedarica.

 “Dolazak opravdan, vlast donosi nenarodne odluke” 

Građani kažu za “Nezavisne novine” da je “Skupština na otvorenom” dobar potez predstavnika opozicije, jer vladajuća većina na čelu sa SNSD-om konstantno donosi odluke koje su štetne za Republiku Srpsku.

Milan Bjeličić ističe da je parlament Srpske postao mjesto u kome se donose odluke koje predlaže samo jedan čovjek, a da svi poslanixi vlasti slijepo prate sve što on kaže.

“Oni 15 dana prije imaju pripremljene odluke, onda ih samo iznesu i usvoje, bez obzira na stavove opozicije. A ono što je najgore, za šta god dignu ruku, to ne poštuju, poput ovih posljednjih zaključaka”, navodi Bjeličić.

“Ja ih sve podsjećam da je narod glasao i za poslanike koji čine vlast, da ih predstavljaju u Skupštini, a šta oni rade, dižu ruku kad im je jedan čovjek kaže. Ako će tako stalno biti, onda ih narod nije trebao ni birati. To je sramota”, dodao je on.

Drago Kovačević, stigao je u Banjaluku iz Njemačke. Kaže da je morao da dođe da sasluša šta imaju poručiti narodni poslanici.

“Ja sam u Njemačkoj preko 50 godina. Sjećam se da sma i u bivšoj državi, tj poslije raspada Jugoslavije, dolazio da izrazim nezadovoljstvo kada je bilo potrebe. Nije dobro ovo što svađaju Republiku Srpsku sa svima, od Njemačke pa dalje. Ova vodeća stranka prešla je određene granice. Trebamo zajednički da idemo dalje”, istakao je Kovačević.

Banjalučanin Zoran Dimitrijević kaže da vlast i te kako zna šta radi, ali da opozicija kao da toga nije svjesna.

“Opozicija je previše naivna. Previše toga dopušta. A Dodik i Cvijanovićeva podignu penzije i penzioneri omdah mirni, a hljeba ne mogu kupiti”.

Uskoro bi trebalo da počne obraćanje predstavnika opozicije, koji su upravo stigli pred Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Na platou je nekoliko stotina građana, a zasad je situacija mirna, iako je prisutan veći broj policijskih službenika, kako u uniformi, tako i u civilu.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare