23. Maja 2023.

Završena antiteroristička operacija: Šta je poznato o likvidaciji ukrajinskih diverzanata u Rusiji

Nakon eliminacije 70 ukrajinskih terorista na teritoriji oblasti je ukinut režim antiterorističke operacije.Glavne informacije o situaciji u Belgorodskoj oblasti:Ukrajinska nacionalistička formacija izvršila je upad na teritoriju ruske Belgorodske oblasti 22. maja, nakon granatiranja međunarodnog prelaza „Kozinka“, kao i nekoliko drugih civilnih objekata.

Udarima avijacije, artiljerije i aktivnim delovanjem jedinica koje štite državnu granicu Zapadnog vojnog okruga nacionalističke formacije su blokirane i razbijene. Likvidirano je preko 70 ukrajinskih terorista. Ruska vojska je potisnula ostatke jedinica ukrajinskih diverzanata na teritoriju Ukrajine gde su nastavili da ih gađaju dok ih nisu likvidirali.Vojnici su takođe uništili četiri oklopna vozila protivnika i pet kamioneta.Situacija u regionuOružane snage Ukrajine su tokom proteklog dana granatirale oko 20 naseljenih mesta u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov. Korišćeni su i višecevni raketni bacači. Protivnik je takođe bacao eksploziv na stambene zgrade i civile sa kvadrokoptera.Oštećeno je 29 privatnih kuća i tri automobila. Bez struje je ostalo 14 naselja.Ukrajina izvodi neviđeni informacioni napad na stanovnike region, a cilj je zastrašivanje i izazivanje opšte panike. Gubernator oblasti je pozvao stanovnike da veruju samo zvaničnim izvorima.Sa teritorije regiona gde je upala ukrajinska diverzantska grupa izvedeno je oko 100 ljudi.

Evakuacija stanovnikaZbog upada ukrajinskih terorista preseljeni su stanovnici devet naselja Belgorodske oblasti.Evakuisani se nalaze u centrima za privremeni smeštaj u Starom Oskolu, Jakovljevskom okrugu i Ivnjanskom okrugu.

Žrtve napadaPrilikom ukrajinskog ranjeno je 13 civila kojima je pružena medicinska pomoć, saopštio je Gladkov. Dejstva diverzanata nisu dovela do žrtava među civilnim stanovništvom.Usled delovanja ukrajinskih diverzanata poginuo je civil iz sela Kozinka, saopštio je Gladkov.Dvojica ranjenih stanovnika Belgorodske oblasti su hospitalizovani. Žena rođena 1941. godine preminula je prilikom evakuacije. Utvrđuje se uzrok njene smrti.

Reakcija vlastiIstražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak na osnovu šest članova Krivičnog zakona zemlje. Među njima su terorizam, pokušaj ubistva pripadnika snaga bezbednosti, pokušaj ubistva, namerno uništavanje ili oštećivanje imovine, ilegalna trgovina oružjem i eksplozivom.Istražitelji utvrđuju identitet ukrajinskih diverzanata.Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je da upad ukrajinskih diverzanata izaziva duboku zabrinutost u Kremlju.Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da vlasti u Kijevu lažu da diverzantski upadi na rusku teritoriju nemaju nikakve veze sa njima.Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Ukrajina nakon poraza u Artjomovsku prešla na terorističke akcije protiv civilnog stanovništva.

Reakcija UkrajineVlasti ukrajinske Sumske oblasti objavili su evakuaciju stanovnika iz nekoliko naselja u Ahtirskom okrugu koji se nalazi u blizini granice sa ruskom Belgorodskom oblasti.

Sputnjik.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare