15. Maja 2023.

Završen trilateralni sastanak u Briselu, Petković: Bisljimi pokušao da obesmisli nastavak dijaloga

U Briselu je završen sastanak specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i zamenika premijera privremenih prištinskih institucija Besnika Bisljimija.

Petković je kazao novinarima da je ponašanje Bisljimija bilo skandalozno, a da je delegacija Beograda došla pripremljena sa ekspertima, papirima i predlozima, za razliku od predstavnika Prištine koji je došao sam.

“Kada je trebalo da razgovaramo o važnim pitanjima, kao što je dalje formiranje zajednice srpskih opština, nakon donošenja Deklaracije o nestalima ali i drugim važnim pitanjima kao što je sloboda kretanja i sam život Srba na KiM i institucionalno nasilje nad Srbima, na to Bisljimi nije želeo da da nikakve konkretne odgovore”, kaže Petković.

Dodaje da je sve vreme različitim upadicama pokušavao da obesmisli tok dijaloga.

“Razgovarali smo o pitanju energetike, kada se pozovemo na sporazume i povelje Ujedinjenih nacija, Bisljimi kaže da pričam gluposti”, rekao je Petković. 

Incident je nastao kada je Petković pokazao odbijenicu takozvane kosovske policije kojom nije dozvoljen ulaz u južnu srpsku pokrajinu novinarki RTS-a koja radi na projektu EU o imovini Srba na KiM.

“Bisljimi je uzeo odbijenicu i bacio je na pod. Onda vam je jasno u kom pravcu to ide, da njega ništa ne zanima i da želi da napravi privid da učestvuje u dijalogu. Došli smo do onoga o čemu Aleksandar Vučić sve vreme priča, a to je da Bisljimi i Kurti ne žele da formiraju ZSO”, izričit je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM dodaje i da se Bisljimi pravio kako ne zna šta je ZSO, te da nije pročitao osnovna četiri sporazuma, te da ne zna koje su njene nadležnosti kao i njeni organi.

“Trebalo je da razgovaramo o određenim dokumentima za dalje određenje statuta ZSO i za zajedičku komisiju za nestala lica i za praćenje procesa implementacije, mi smo došli sa zajedničkim predlozima, Bisljimi je došao bez ijednog papira, rekao je da će oko nestalih lica odgovoriti za nedelju dana”, kaže Petković.

Trilateralni sastanak, koji je počeo nešto posle 15 sati, održan je nakon što je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak obavio bilateralne sastanke sa srpskom i delegacijom tzv. Kosova.

Lajčak je u nedelju izrazio očekivanje da će oba glavna pregovarača biti spremna da se dogovore o konkretnim narednim koracima ka implementaciji sporazuma iz Brisela i Ohrida.

Izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak boravio je prošle nedelje u poseti Prištini, a zatim i u Beogradu, i tom prilikom poručio da u dijalogu postoje dva puta: normalizacija ili konfrontacija, a da drugo nije nikome u interesu.

Poslednji sastanak u dijalogu održan je 2. maja na visokom nivou kada su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti dogovorili o Deklaraciji o nestalim licima, a Upravljački tim predstavio nacrt Statuta ZSO.

Lajčak je, uoči nastavka razgovora u Briselu, još jednom poručio da je važno fokusirati se na normalizaciju i implementaciju sporazuma iz Brisela i aneksa iz Ohrida.

On je istakao da je neophodno da se izbegavaju bilo kakvi nekoordinisani potezi koji bi mogli da “proces izbace iz koloseka”.

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare