Kada se govori o zavisnosti, najčešće se misli na cigarete, alkohol i drogu. Ali postoji još jedna zavisnost koja pogađa čak 14 odsto odraslih i 12 odsto dece: zavisnost od hrane. Krvac za to leži u šećeru.
“Kada uzimamo slatko luči se dopamin, neurotransmiter, zbog čega osećamo sreću, zadovoljstvo i nagradu. Veća zavisnost od određenioh droga jeste šećer i to treba shvatiti ozbiljno i isključiti ga iz ishrana”, ističe nutricionistkinja Branka Mirković.
Ona ističe i da šećer nije prisutan samo u poslasticama, već i u suhomesnatim proizvodima i kečapu, tamo gde ga najmanje očekujemo.
Prisutan je čak i u “zdravim” namirnicima.
“Kada neko kaže pao mi je šećer, moram da uzmem nešto slatko, to je već siguran znak zavisnosti. Međutim, tek kada isključimo šećer vidimo koliko smo zavisni, tada počinje nervoza, preznojavanje, nadudost, svi simptomi kao skidanje sa droge”, ističe nutricionsitkinja.
Nutricionistkinja otkriva da se zdrav šećer nalazi u voću, ali i da se sa njim ne preteruje.