22. Aprila 2024.

Zatvoreno najveće evropsko gasno polje

Holandski Senat je pre nekoliko dana usvojio zakon o trajnom zatvaranju gasnog polja nakon što je vlada obećala da proizvodnja nikada neće biti nastavljena kako bi se ograničili seizmički rizici u regionu

Holandija je u petak zvanično zatvorila gasno polje Groningen nakon što su vlasti odobrile trajnu obustavu operacija bušenja na lokaciji kako bi se ograničili seizmički rizici u severnom regionu.

Od oktobra 2023. godine, gasno polje proizvodi samo delić svog punog kapaciteta nakon višegodišnjih rezova proizvodnje u cilju smanjenja rizika od zemljotresa koje taj proces izaziva u regionu, koji su tokom godina oštetili hiljade zgrada. Međutim, njenih 11 “rezervoara” ostaje otvoreno u slučaju jake zime i zbog neizvesne međunarodne situacije u vezi sa sukobom Rusije i Ukrajine.

Holandski Senat je pre nekoliko dana usvojio zakon o trajnom zatvaranju gasnog polja nakon što je vlada obećala da proizvodnja nikada neće biti nastavljena kako bi se ograničili seizmički rizici u regionu.

Taj potez razbesneo je i vladu i lokalne zvaničnike u severnoj pokrajini. Ministar rudarstva Hans Vijlbrif, koji se zalagao za gašenje, rekao je da će podneti ostavku ako to dovede do dugog odlaganja i dalje neizvesnosti u pogledu rizika od zemljotresa za ljude koji žive u regionu. Vlasti Groningena optužile su parlament da je odustao od obećanja da će okončati bušenje gasa.

Najveće gasno polje u Evropi otvoreno 1963. godine, postalo je veliki doprinos holandskoj ekonomiji i još ima ogromne rezerve gasa. Proizvelo je više od 50 milijardi kubnih metara gasa na svom vrhuncu pre deset godina.

Međutim, region je od 1986. zabeležio više od 1.600 zemljotresa koji su oštetili 85.000 zgrada. Nije jasno da li je prekid proizvodnje dovoljan da spreči seizmičku aktivnost u regionu, pošto prazne šupljine ostaju pod zemljom.

U februaru, zajedničko preduzeće “Šel” i “Ekson”, koje upravlja poljem Groningen, zatražilo je od arbitražnog suda da odluči da li vlada treba da obezbedi nadoknadu za zatvaranje proizvodnje gasa.

Prema Rojtersu, profit Holandije od gasa je doneo 363 milijarde evra od početka proizvodnje, dok je profit “Šela” i “Eksona” iz Groningena iznosio skoro 66 milijardi evra u istom periodu.

Pre pokretanja Specijalne vojne operacije u Ukrajini, četvrtina holandskog uvoza gasa dolazila je iz Rusije, prema statističkoj agenciji te zemlje.

U 2023. udeo ruskog prirodnog gasa činio je manje od 9% uvoza zemlje. U međuvremenu, tečni prirodni gas iz SAD je porastao i činio dve trećine uvoza gasa u zemlju prošle godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Jabučilo
Jabučilo
1 mjesec prije

Lijepo