2. Septembra 2023.

Zatvaraju škola zbog rizika od urušavanja zgrada: Više od 100 objekata već iseljeno

Vlasti su odbile da javno otkriju koja su to 104 obrazovna objekta kojima je rečeno da zatvore zgrade, zbog toga što je za izgradnju objekata korišćen autoklavirani gas beton (RAAC), materijal zbog koga postoji opasnost od urušavanja

Ministarstvo obrazovanja u Britaniji je upozorilo da bi još škola u Engleskoj moglo da bude zatvoreno, nakon što je za više od 100 naređeno delimično ili potpuno zatvaranje, zbog rizika od urušavanja zgrada. Vlasti su odbile da javno otkriju koja su to 104 obrazovna objekta kojima je rečeno da zatvore zgrade, zbog toga što je za izgradnju objekata korišćen autoklavirani gas beton (RAAC), materijal zbog koga postoji opasnost od urušavanja, prenosi “Gardijan”.

Ministarstvo za obrazovanje saopštilo je da će određeni broj državnih ustanova možda morati da se preseli u potpunosti i da bi neka deca mogla da se vrate na onlajn nastavu, kao tokom kovid pandemije.

Zvanične smernice su izdate školama, predškolskim ustanovama i fakultetima, kojima je saopšteno da će morati sami da finansiraju svoj privremeni smeštaj.

Britanski ministar prosvete Nik Gib je rekao da je to slučaj sa 156 škola i da će ih možda biti još, jer se ispitivanje nastavlja u širem obimu.

On je saopštio da se pojavljuju novi dokazi u vezi sa utvrđivanjem sposobnosti konstrukcija zgrada u Engleskoj, i da se protežu i izvan školskih objekata, kao i da odluka o zatvaranju škola nije mogla da se donese ranije, navodi “Gardijan”.

RAAC je lagani građevinski materijal koji se u Engleskoj koristio od 1950-ih do sredine 1990-ih, ali je u ovom trenutku procenjen kao rizik od mogućeg urušavanja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare