26. Aprila 2023.

Zatražen pritvor za Atifa Dudakovića

Odbrana je tražila da se prijedlog odbije kao neosnovan, a Sud će odluku donijeti naknadno.

I pored mjera zabrane Dudaković je čest gost na proslavama značajnih datuma Armije RBiH, pa je tako nedavno povodom formiranja Armije RBiH gostovao u sarajevskoj opštini Novi Grad gdje je pred prepunom salom držao govor u kojem je pričao o zločinima, opominjao “dušmane” itd. Istovremeno je pozvao Bošnjake na jedinstvo i spremnost na odbranu države.

“Ova naša burna politička zbilja nam govori da mi znamo šta naši neprijatelji žele nama, ali mi očekujemo da budemo jedinstveni, kao što je bila jedinstvena naša Armija, složna i spremna na odbranu države BiH”, poručio je tada Dudaković, bivši komandant Petog korpusa Armije RBiH.

Inače, suđenje Dudakoviću traje već mjesecima. Krivična prijava zbog počinjenih ratnih zločina protiv Dudakovića podnesena je još 2006. godine, a optužnica protiv njega potvrđena je tek 2018. godine.

Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika Armije RBiH sudi se zbog stravičnih zločina počinjenih nad srpskim civilima i zarobljenicima u zapadnoj Krajini 1995. godine, a suđenje je nekoliko puta prekidano.

Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare