12. Jula 2023.

Zašto žene stenju tokom seksa? Ne radi se uvek samo o užitku

Da li žensko stenjanje ima veze sa tim koliko je seks dobar? Prema istraživanju o seksualnom ponašanju koje je sproveo tim naučnika sa Univerziteta Lancashire, zapravo i nema.

Autori tog istraživanja su došli do zaključka da je kopulatorna vokalizacija, tj. glasno stenjanje način da uzbude partnera i podstaknu mu orgazam što potvrđuje i većina istraživanja na tu temu.

U njemu su naučnici žene u dobi od 18 do 48 godina pitali detalje o njihovom oglašavanju tokom seksualnog odnosa. Otkrili su da većina žena za vreme seksa proizvodi, ali ne nužno dok doživljavaju orgazam. Umesto toga, 66 njih je priznalo da stenju da ubrzaju partnerov orgazam, dok 87 odsto žena to čini da se osećaju više seksi i samopouzdanije.

“Dok se ženski orgazmi najčešće postižu tokom predigre, kopulatorna vokalizacija je na najvišem nivou pre i simultano s orgazmom muškarca”, zaključili su naučnici. Osim toga, dodaju da žene ubacuju stenjanje kako bi smanjile ‘dosadu’ u krevetu.

“Ne postoji toliko puno istraživanja na ovom području, ali bombardovani smo kroz medije idejom toga da je stenjanje povezano s orgazmom i dobrim seksom. Ako stenjete, partneru dajete do znanja da radi sve dobro, a to očigledno nije tako. Zato bi trebalo da ‘koriste’ stenjanje i glasne uzvike samo kad je nešto dobro, a ne kad želite da prikrijete loš seks”, rekla je naučnica Kristen Mark sa Univerziteta Indiana.

Lažno ili ne, žene nisu jedini primati koji proizvode zvukove za vreme seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da, na primer, ženke majmuna babuna, imaju velik broj kopulacijskih glasanja. To glasanje postaje sve kompleksnije kako se približavaju ovulaciji i kad se pare s babunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj lestvici. Ženke makaki majmuna takođe proizvode kratke i glasne uzvike koji su okidač orgazma mužjaka, a vokalizacija tokom seksa svakako je odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu.

“Žene se uči da preuzmu odgovornost nad sopstvenim užitkom, a one mogu da učine i korak više i postanu učiteljice svom muškarcu“, kaže Mark, koja ističe kako je dokazano da stenjanje podstiče i ženski orgazam, a ne samo muški”.

Foto: UfaBizPhoto/Shutterstock

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare