30. Aprila 2023.

Zašto svi u biznisu sada vole Indiju?

Izvršni direktor je dočekan ovacijama i aplauzom, poklonjen je starinski Macintosh i održan je niz sastanaka sa zvaničnicima zemlje, uključujući premijera Narendra Modija.

Kukova poseta, poslednja u nizu najiticajnijih globalnih izvršnih direktora, ilustruje rastuću plimu interesovanja koju korporacije i vlade pokazuju za poslovanje s Indijom. Samo nekoliko dana nakon Kuka, Pret A Manger, trendi britanski lanac sendviča, otvorio je svoju prvu trgovinu u komercijalnoj prestonici Mumbaiju, jer se oslanja na rastuću srednju klasu zemlje.

Indija će, kako podsjeća CNN, nadmašiti Kinu i postati najmnogoljudnija nacija na svetu ovog vikenda, prema proračunima Ujedinjenih nacija, u prekretnici koja će samo učvrstiti njen rastući imidž kao miljenice globalne ekonomije.

Njen novi status skrenuo je pažnju na to da li će njena ekonomija iskoristiti tu demografsku snagu da istisne Kinu i na druge načine, piše Investitor.

Prilika za ulaganje u Indiju – naciju od 1,4 milijarde stanovnika – je jasna i potkrepljena nedavnim geopolitičkim promenama. Dok zapadni lideri žele da podstaknu ekonomsku saradnju sa zemljama koje dele slične vrijednosti, Indija, najveća svjetska demografija, ima prednost.

Donedavno su mnoge zemlje i kompanije „sva svoja jaja stavljale u kinesku korpu“, kaže Partha Sen, profesor emeritus na Ekonomskoj školi u Delhiju. Kako tenzije i dalje rastu između Zapada i Pekinga, postoji “pokret ka diverzifikaciji, a Indija se u to uklapa”, dodao je.

Indijska takozvana “demografska dividenda”, potencijalni ekonomski rast koji proizlazi iz velikog broja radno sposobnog stanovništva, predstavlja veliku priliku. Njeno ogromno potrošačko tržište i skup pristupačne radne snage takođe privlače veću pažnju globalnih brendova i trgovinskih partnera.

Uklapanje u svetske tokove

U pokušaju da podstakne industrijski sektor i poveća izvoz, indijska vlada je nastojala da potpiše sporazume o slobodnoj trgovini, potez koji je toplo prihvaćen širom sveta.

Indija je od 2021. sklopila sporazume sa Australijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Mauricijusom. Takođe pregovara o sporazumima s Evropskom unijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Kanadom.

Rusija, čija je trgovina sa Zapadom pala od njene invazije na Ukrajinu prošle godine, takođe je zainteresovana za jačanje veza s Indijom. Taj se potez smatra rizičnim, jer zahteva lukav balans za Nju Delhi kako bi Vašington bio srećan dok se zagrejava za Moskvu, kaže Shilan Shah, zamenik glavnog ekonomiste za tržišta u razvoju za Capital Economics.

Sjedinjene Države i Indija preduzele su korake poslednjih mjeseci da ojačaju svoje veze, posebno u odbrani i tehnologiji, dok pokušavaju da se suprotstave usponu sve snažnije Kine.

Bela kuća je u januaru pokrenula partnerstvo s Indijom za koje se Vašington nadao da će pomoći zemljama da se takmiče s Kinom u pogledu veštačke inteligencije, vojne opreme i poluprovodnika.

Sjedinjene Države su promovisale sporazum kao jačanje “naših demokratskih vrednosti i demokratskih institucija”, iako su ti ideali potkopani nedavnim udarom Indije na opozicione političare i medije.

U februaru je Air India kupila više od 200 aviona od Boeinga (BA) u trećoj najvećoj prodaji američkog proizvođača aviona ikada . Predsednik Džo Bajden pozdravio je “snagu američko-indijskog ekonomskog partnerstva”.

“Zajedno s premijerom Modijem, radujem se produbljivanju našeg partnerstva još više dok nastavljamo da se suočavamo sa zajedničkim globalnim izazovima”, rekao je.

Mesec dana kasnije, američka ministarka trgovine Gina Raimondo posetila je Nju Delhi zajedno sa grupom visokih rukovodilaca iz američkih kompanija. Tamo je potpisala sporazum s indijskim čelnicima da razgovaraju o koordinaciji ulaganja u međusobne industrije poluprovodnika.

Govoreći u indijskoj ambasadi u Vašingtonu prošle nedelje, Raimondo je rekla: „U godinama koje dolaze postojaće dva ekosistema tehnologije. Jedan je u skladu s našim demokratskim vrednostima, a drugi ne.”

„Ekonomsko čudo?“

Osim geopolitike, ekonomski i demografski temelji Indije podstiču poslovni interes.

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će južnoazijska država ove godine nadmašiti sve glavne zemlje u razvoju i napredne ekonomije, zabeleživši rast BDP-a od 5,9%. Poređenja radi, nemačka i britanska ekonomija će stagnirati, dok će SAD rasti samo 1,6%.

Ako uspe da zadrži svoj zamah, Indija će prestići Nemačku kao četvrta najveća svjetska ekonomija 2026. godine i svrgnuti Japan sa trećeg mesta 2032. godine, prema analizi Centra za ekonomska i poslovna istraživanja.

Radno sposobno stanovništvo Indije iznosi više od 900 miliona, prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za 2021. U narednih nekoliko godina njena radna snaga mogla bi biti veća od kineske, prema Capital Economicsu.

Bajdenova administracija prihvatila je očekivani rast Indije s neobuzdanim entuzijazmom, ocenjuje CNN.

“Želimo da budemo deo vašeg ekonomskog čuda”, rekao je Donald Lu, pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja južne i centralne Azije, za indijsku novinsku agenciju PTI prošle sedmice.

Ali impresivan indijski BDP i rast stanovništva izazivaju i sve veću glavobolju.

„Ako pogledate ukupne podatke — rast BDP-a, rast celokupnog nacionalnog dohotka, Indiji ide umereno dobro“, rekao je Kaushik Basu, profesor ekonomije na Univerzitetu Kornel. „Na dnu priče ipak ne ide dobro“, dodao je. „Ključni razlog za to je što se tiče zaposlenosti, tu Indiji ide prilično loše.”

Stopa nezaposlenosti u Indiji od 7,1 odsto i dalje je iznad proseka pre pandemije. Basu je rekao za CNN da pitanje zapošljavanja, koje su neki analitičari nazvali tempiranom bombom, postaje jedan od najvećih problema Indije i može se pogoršati kako stanovništvo raste.

Rastuća proizvodnja

Ekonomisti kažu da postoji jasan odgovor na problem zapošljavanja: izgraditi više fabrika.

„Demografski potencijal i ključ za otključavanje toga bi bio razvoj ovog globalno konkurentnog i radno intenzivnog proizvodnog sektora“, rekao je Tamaši de Silva, pomoćnik ekonomiste za Capital Economics.

Od 2021. godine proizvodnja je činila manje od 15% indijske ekonomije ili zaposlenosti — relativno malo po globalnim standardima, napomenuo je Šah iz Capital Economicsa.

Srećom, njegova potreba za više montažnih linija dolazi jer kompanije traže nova proizvodna čvorišta.

Epl je značajno proširio proizvodnju u Indiji nakon što je pretrpeo probleme u lancu nabavke u kontinentalnoj Kini. Prošle nedelje, tokom svoje posete, Kuk je obećao da će dalje ulagati širom Indije.

Nekoliko sedmica ranije, šef Foxconna je takođe posetio Indiju i sastao se s Modijem. Tajvanski proizvođač elektronike, koji isporučuje Epl, bio je jedan od najbrže rastućih proizvođača u Indiji krajem prošle godine i sada želi da se proširi.

“Eplovo povećanje proizvodnje i ulaganja u Indiji svakako je povećalo nadu u formiranje elektronskog ekosistema u zemlji i šire ohrabrivanje drugih multinacionalnih kompanija”, rekao je De Silva.

Prepreke

Indija će imati koristi jer kompanije diverzifikuju svoje lance snabdevanja daleko od Kine, ali “nekoliko prepreka” će sprečiti ovu promenu, rekla je Aleksandra Herman, vodeći ekonomista u Oxford Economicsu.

Ona je navela stroge zakone o radu, visoke uvozne carine i logističke izazove. Iako je indijski izvoz tehnologije u poslednjih nekoliko godina stalno rastao, lokacije kao što su Tajvan i Vijetnam “do sada su imala više koristi od potrage za alternativnim izvorima uvoza”, rekla je ona za CNN.

Uprkos poboljšanju infrastrukture, logistički troškovi Indije i dalje su veći nego u Kini, Južnoj Koreji, Japanu, Maleziji i Tajlandu, prema Svjetskoj banci.

Basu sa Univerziteta Cornell rekao je da je sada ključno da vlada smisli plan da apsorbuje višak radne snage otvaranjem radnih mesta u proizvodnji.

„Učinite to kako treba, a ovo je dividenda“, rekao je. “Učinite to pogrešno i to će biti izuzetno zabrinjavajuće za budućnost indijske ekonomije.”

Foto: EPA-EFE/STR

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare