Sedam najčešćih razloga, kao i rješenja za prevazilaženje ovog problema
Ako smatrate da šećer ozbiljno utiče na vaše zdravlje ili raspoloženje, razgovarajte s ljekarom, nutricionistom ili terapeutom.
Upravo ste pojeli obrok, a već žudite za kolačićima, sokom, čokoladom ili kuglom sladoleda. Jeste li se ikada zapitali zašto? Ove žudnje su zapravo znak da nešto nije u ravnoteži u vašem tijelu i mozgu. Razumijevanje zašto žudite za slatkišima može vam pomoći da ponovo preuzmete kontrolu. Evo sedam najčešćih uzroka žudnje za slatkim, prema Very Well Health .
1. Navikli ste svoj mozak na šećer.
Prvi uzrok, i možda najlogičniji, jeste da žudnja često počinje s navikom. Ako redovno konzumirate hranu i pića s puno dodanog šećera, vaš mozak se navikne očekivati tu slatku poslasticu i automatski reaguje.
Da biste zaista postali svjesni ove potrebe, preispitajte šta jedete svaki dan, počevši od jutarnje kafe do posljednjeg obroka u danu. Možda ćete se iznenaditi koliko se šećera krije u običnoj hrani. Pokušajte voditi dnevnik prehrane, to je efikasnije.
2. Možda jedete premalo.
Na drugoj krajnosti su pretjerano restriktivne dijete ili samopritisak da se hranimo zdravo. Sve se to često obija o glavu. Kada ne dajemo svom tijelu dovoljno hrane ili izbacimo vrijedne grupe namirnica, ono prelazi u režim štednje energije i počinje žudjeti za brzim izvorima goriva, drugim riječima, šećerom i mastima. Ovo nije slabost, već biološki mehanizam preživljavanja. Tijelo pokušava da se zaštiti. Stoga, redovni i uravnoteženi obroci bogati proteinima i složenim ugljikohidratima mogu smiriti ove signale.
3. Umjetna zaslađivači mogu prevariti mozak
Nula kalorija, ali ne bez posljedica. Istraživanja pokazuju da umjetni zaslađivači mogu biti i do 13.000 puta slađi od običnog šećera i mogu promijeniti ravnotežu crijevnih bakterija i smanjiti osjećaj sitosti. Prekomjerna i umjetna slatkoća zapravo može povećati želju za pravim šećerom i dovesti do prejedanja i neželjenog debljanja.
4. Stres podstiče želju za šećerom
Kada smo pod stresom, nije neobično posegnuti za hranom koja nas tješi. Šećerna hrana aktivira centar za nagrađivanje u mozgu i kratkoročno nas smiruje, ali taj efekat brzo nestaje. Studija objavljena u časopisu The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism pokazuje da prekomjerni unos šećera zapravo može ojačati vezu između stresa i žudnje, stvarajući začarani krug. Dobra je ideja podsjetiti se na ovu činjenicu, a kada se osjećate preopterećeno, umjesto da posežete za nečim slatkim, pokušajte se smiriti vježbom disanja ili razgovorom s prijateljem.
5. Nedostatak sna stimuliše potrebu za brzim izvorima energije
Hronični nedostatak sna remeti hormone gladi i sitosti. Kada ste umorni, nivo grelina (hormona gladi) raste, a leptina (hormona sitosti) se smanjuje, što vas tjera da žudite za brzim izvorima energije poput slatkiša. Umor također utiče na dopaminske puteve u vašem mozgu, čineći vas osjetljivijim na trenutne nagrade. Drugim riječima, što manje spavate, to je teže odoljeti čokoladi.
6. Hormoni i ‘ti dani u mjesecu’
Nije neobično osjetiti želju za slatkišima otprilike sedmicu dana prije menstruacije. Promjene u nivoima estrogena i progesterona mogu povećati apetit i želju za slatkišima u danima koji prethode menstruaciji. Slatkiši također stimulišu oslobađanje serotonina, poznatog i kao hormon dobrog osjećaja, koji može pomoći kada se osjećate razdražljivo ili umorno. Umjesto potpunog apstiniranja, pokušajte svjesno uživati u maloj porciji tamne čokolade ili voća.
7. Ovisnost o šećeru – mit ili stvarnost?
Iako se dugo raspravljalo o tome da li je ovisnost o šećeru zaista problem, naučna istraživanja potvrđuju da šećer aktivira centar za nagrađivanje u mozgu na sličan način kao i neke supstance koje izazivaju ovisnost. Ovaj mehanizam vjerovatno je služio evolucijskoj svrsi, ohrabrujući naše pretke da traže hranu s visokim udjelom kalorija u vrijeme oskudice. Danas, kada je šećer svuda oko nas, ovaj drevni instinkt može postati problem.
Možete li reprogramirati svoje žudnje?
Dobra vijest je da možete. Samo budite svjesni potencijala jo-joiranja. Naglo izbacivanje šećera često dovodi do još jače žudnje, ali postepene, održive promjene mogu preobraziti vaše okusne pupoljke i mozak. Ključ je u ravnoteži. Uživajte u slatkoj poslastici s vremena na vrijeme, ali uz zdravu prehranu bogatu vlaknima, proteinima i zdravim mastima. I, što je najvažnije, bez grižnje savjesti.
Kako trenutno smanjiti želju za šećerom
- Nemojte pretjerivati. Postepeno smanjite unos umjesto da ga potpuno izbacite.
- Pomiješajte sastojke. Voće pomiješajte s malo tamne čokolade ili maslaca od orašastih plodova.
- Čitajte deklaracije. Šećer se krije i u ‘zdravim’ proizvodima.
- Pijte vodu. Ponekad žeđ zamijenimo za glad.
- Prošetajte ili napravite pauzu. Dosada i umor često izazivaju žudnju.
- Jedite redovno. Preskakanje obroka može povećati vašu želju za šećerom.
Dugoročne strategije za smirivanje žudnje
- Izbjegavajte umjetne zaslađivače. Oni mogu dodatno povećati vašu želju za slatkim.
- Nagradite se na druge načine. Umjesto torte, počastite se knjigom, filmom ili nečim malim što želite.
- Vježbajte svjesnu ishranu. Jedite polako i uživajte u svakom zalogaju.
- Potražite podršku. Promjene su lakše s partnerom ili prijateljem.
- Budi blag prema sebi. Žudnje su normalne. Napredak je važniji od savršenstva.
Kada potražiti pomoć?
Povremena žudnja za slatkim je sasvim normalna, ali ako osjećate da šećer ozbiljno utiče na vaše zdravlje ili raspoloženje, razgovarajte s ljekarom, nutricionistom ili terapeutom. Oni vam mogu pomoći da pronađete dublje uzroke i razvijete zdraviji odnos s hranom.
Jutranji.hr