19. Septembra 2023.

Zašto se osjećamo pospano nakon jela?

Četiri potencijalna razloga

Da li ste se nekada nakon završenog obroka osećali usporeno i pospano umesto da ste puni energije? Ispostavilo se da zapravo postoje različiti razlozi zbog kojih se možete osećati umorno nakon jela

Osećaj umora nakon jela je prilično uobičajen, a postoji niz razloga zašto vaša hrana može tako da deluje na vas.

– Ako razmislite o tome, naše telo je dobro podmazana fabrika. To nekako funkcioniše ovako: hrana ulazi i počinje da ide ka pokretnoj traci. Različite mašine rade na razbijanju hrane, pakovanju za određene svrhe i otpremanju na mesta koja pomažu vašem telu da nastavi da radi svoj posao. Očigledno, ovo zahteva mnogo energije, zbog čega se neko može osećati umorno – kaže Melisa Prest, dijetetičar u Nacionalnoj fondaciji za bubrege u Ilinoisu.

Štaviše, insulin – hormon koji proizvodi vaš pankreas koji kontroliše šećer u krvi – ima veliki uticaj na nivoe energije nakon što jedete. Kada jedete, vaši nivoi insulina rastu da bi bili sigurni da su nivoi šećera u krvi tamo gde treba da budu, objašnjava Perst, piše Prevention.

– Kada se taj posao završi, nivo insulina opada, zbog čega se ljudi osećaju umorno. To je normalan proces i pospanost ne bi trebalo da traje toliko dugo – kaže ona.

Da bi se izbegao taj pad posle obroka, Perst predlaže uključivanje mešavine složenih ugljenih hidrata, zdravih masti i nemasnih proteina u svaki obrok.

Razlozi zbog kojih se osećamo umorno nakon jela?

Pili ste alkohol uz obrok

Čaša vina bi mogla da podstakne vašu pospanost posle obroka.

– Alkohol potiskuje naš centralni nervni sistem, zbog čega se osećamo pospano. Ovaj efekat ne traje dugo, ali pijenje alkohola neposredno pred spavanje remeti ciklus spavanja, što znači da nećete imati baš miran san – savtuje Perst.

Vaš obrok je bio bogat mastima i ugljenim hidratima

Ako hrana sadrži mnogo masti i ugljenih hidrata možete da se osećate pospano. Za ovo je često kriv hormon holecistokinin (CCK), koji se oslobađa iz tankog creva.

Pojeli ste prilično obilan ručak

Ponekad, osećaj umora nakon što jedete više zavisi od toga koliko ste pojeli umesto od onoga što ste pojeli. Razlog je jednostavan:

– Što je obrok veći, to je više energije potrebno vašem telu da ga razgradi.  Trošenje sve te energije onda može dovesti do umora, pa pokušajte da smanjite veličinu porcija i posegnite za užinom bogatom proteinima ako ogladnite između obroka – savetuje doktor, prenosi Prevention.

Može biti kriva skrivena netolerancija na hranu

Netolerancija na hranu, ili čak potpune alergije na hranu, često su povezane sa neprijatnim simptomima kao što su grčevi u stomaku. Ali povremeno, netolerancija na hranu koje još niste svesni može učiniti da se osećate izgubljeno. Na primer, bez obzira da li imate osetljivost na gluten, možda ćete se osećati umorno nakon što jedete hranu koja sadrži gluten jer može izazvati alergijsku reakciju.

Magazin.novosti.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare