12. Jula 2023.

Zašto ljeti ne treba da pijete samo vodu? Ovi napici takođe pomažu pri paklenim temperaturama

Ako ne volite piti čistu vodu, njemačko Savjetovalište za potrošače savjetuje da je začinite voćem ili začinskim biljem

Ove nedelje najavljen je vreli talas. Ako želite svom telu pružiti optimalnu podršku na visokim temperaturama, trebalo bi da se klonite slatkih pića, savetuje Nemačko društvo za ishranu (DGE). Postoje bolje alternative.

Samo po sebi, nema ništa loše u posezanju za hladnom vodom iz slavine ili kupovnom vodom kada je vruće. Ne sadrži kalorije i šećer i dobro zadovoljava potrebe tela za hidratacijom. Ako ne volite piti čistu vodu, nemačko Savetovalište za potrošače savetuje da je začinite voćem ili začinskim biljem.

Zašto leti ne treba piti samo vodu?

Visoke temperature ne utiču samo na ravnotežu u našem telu. Naše telo u vrućim letnjim danima treba i druge materije u velikim količinama kao što su magnezijum, natrijum, kalcijum i kalijum. Oni se gube kada se znojimo.

Sportska pića, na primer, sadrže posebno velik broj elektrolita. Ako ste više za prirodniju opciju, možete pomešati i 1L vode sa malim prstohvatom soli, te dodati malo limuna.

Svi koji se dosta znoje zbog vrućine, mogu koristiti ova pića za vraćanje elektrolita u ravnotežu. Ovi se napici preporučuju i po vrelom vremenu. Osim vode, tu su i druga pića koja dobro služe kao osvježenje u vrućim danima.

“Leti su dobra sredstva za gašenje žeđi pića bez šećera ili sa smanjenom količinom šećera”, piše DGE. Dakle, pića koja imaju što manje šećera i kalorija. Na primer, voćni ili biljni čajevi ili kokosova voda.

Uz limunadu i ledeni čaj, kafa, crni i zeleni čaj nisu najbolji izbor za podmirivanje potreba za hidratacijom. Naime, kofein i tein dodatno podstiču cirkulaciju, što takođe podstiče znojenje. Kafa je i diuretik, što znači da gubimo više tečnosti.

Alkohol takođe nije od pomoći, jer izvlači vodu iz tela. Ipak, najbitnije da unosite neku tečnost u organizam.

Nemačko društvo za prehranu (DGE) navodi da zdrava odrasla osoba treba piti 1,5 litara dnevno. Ali, kada je temperatura visoka, treba više piti.

“Na vrućini se zdravim osobama preporučuje konzumacija i tri litre tečnosti dnevno”, navodi DGE.

Foto: Pixabay

Objektiv.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare