6. Juna 2023.

Zašto je potopljena Kahovska brana

Ruski eksperti akcije ukrajinske vojske nazivaju terorističkim aktom i upozoravaju da posledice mogu biti katastrofalne.

Pre svega, poplave izazvane urušavanjem te hidroelektrane su udar na prehrambenu bezbednost Hersonske oblasti, a poplavljeno je i nekoliko naselja zbog čega je u toku evakuacija stanovništva.

„Posledice već vidimo. Tamo se razaranja povećavaju… Drugo, to je katastrofa za one ljude koji žive u naseljima koje je poplavio Dnjepar. Ovo je katastrofa za hiljadu, možda desetine hiljada ljudi. Treće, kada su Ukrajinci granatirali tu branu oni su računali na te posledice. Sada spekulišu da su to uradili Rusi, kao i uvek Rusi su krivi. To je već propagandni napad, a ne samo psihološki, kako bi izazvali reakciju stanovništva u poplavljenim rejonima protiv Rusije“, ocenjuje ruski vojni ekspert Viktor Baranec.

Ako bi došlo do pucanja brane to bi teško pogodilo Krim, jer bi nastali ozbiljni problemi sa vodosnabdevanjem tog poluostrva, dodao je Baranec.

„Da ne govorim o ekološkoj katastrofi i o tome da će tamo stradati mnogo živih bića, da će se stvoriti močvare, da će biti truleži, da može započeti nekakva epidemija…. Ovo je drama, ozbiljna drama“, ocenio je ekspert.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023

Eksperti ističu da je uništenje Kahovske hidroelektrane katastrofa koju su izazvale marionetske ukrajinske vlasti, kao i oni koji njima upravljaju

© AP Photo / Heikki Saukkomaa

Smrtonosne odluke Kijeva

Cilj Kijeva je da zaustavi eventualnu ofanzivu ruske vojske na desnu obalu Dnjepra, gde su se ukrajinske snage utvrdile, ali stvaranje vodene barijere je „smrtonosna odluka“, naglasio je Baranec.

Ruski ekspert Ivan Konovalov ocenjuje da je ovaj ukrajinski napad na Kahovsku hidroelektranu, kao i na rusku Belgorodsku oblast, povezan sa takozvanom ukrajinskom kontraofanzivom, a cilj je da se skrene pažnja ruskih snaga na druge objekte.

„To je opet povezano sa opštom situacijom, sa kontraofanzivom. Jasno je da Kijev pokušava da uzdrma situaciju. Mi pružamo otpor i odbijamo naciste na južnom delu fronta, gde oni pokušavaju da napreduju. Bili su razbijeni. Međutim, jasno je da ovo nije kraj, ovu situaciju treba razmotriti u celini“, kaže Konovalov.

Osvrćući se na pisanja ukrajinskih medija i optužbe Vladimira Zelenskog da iza napada na Kahovsku hidroelektranu stoje „ruski teroristi“ Konovalov kaže da je to uobičajena retorika ukrajinskog predsednika.

„Kada su Zelenskog i pre početka ruske specijalne vojne operacije pitali ko granatira Donjec, on je govorio da to rade Rusi, da Rusi sami sebe granatiraju. On je bezuman čovek povezan sa bezumnim ljudima sa kolektivnog Zapada koji olako gutaju to što im on servira. To nije normalno, ali Zapadu se to sviđa“, kaže Konovalov.

Katastrofa tek počinje

Viktor Baranec takođe ističe da je uništenje hidroelektrane katastrofa koju su izazvale marionetske ukrajinske vlasti, kao i oni koji njima upravljaju i odbacuje optužbe ukrajinskog predsednika iznete na račun Rusije.

„Iza svega lošeg stoji Rusija, a iza svega dobrog – Ukrajina i SAD. Nema druge logike. Za sve je navodno kriva Rusija, za sve je navodno kriv Putin. To je logika Zelenskog. On se glupo drži tih pozicija. To je logika neprijatelja da za sve nevolje okrivi protivnik“, dodao je Baranec.

Kahovska hidroelektrana je pod stalnim napadima ukrajinskih snaga od prošlog leta, a jedan od najžešćih napada bio je kada je na nju ispaljeno više od 70 projektila iz američkih višecevnih raketnih bacača HIMARS.

Šef Novokahovskog gradskog okruga Vladimir Leontjev je upozorio da posle ovih poslednjih napada Kahovska HE nastavlja da se urušava, voda nekontrolisano otiče, poplavljeno je nekoliko naselja i značajan broj ulica Nove Kahovke. Zbog urušavanja Kahovske HE na teritoriji Novokahovskog gradskog okruga proglašeno je vanredno stanje. Gradonačelnik je naglasio da ukrajinske snage nastavljaju granatiranje Nove Kahovke.

„Sada je vrlo teško govoriti o obnavljanju, jer katastrofa tek počinje. Moramo da vodimo računa o stanovništvu. Ako ovo stanovništvo želi da ide u Rusiju, naravno da će ga Rusija evakuisati u one oblasti koje su pod njenom kontrolom. Ljudi su nam najvažniji“, kaže Baranec.

Prema vestima koje stižu sa terena, šteta usled granatiranja je ozbiljna, a radovi na obnovi biće slični ponovnoj izgradnji hidroelektrane. Očigledno je da remont hidroelektrane nije moguć i da će morati da se gradi ponovo.

„Kijev ubeđuje ljude da je Rusija donela ovu katastrofu… Jasno je da je ovo propaganda… Pričati o obnovi za sada je uzaludno, jer će to biti višegodišnji posao“, dodao je Baranec.

Vladimir Rogov, član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti, govoreći o o posledicama delimičnog uništenja hidroelektrane Kahovka, rekao je za Sputnjik da za sada nema pretnji po nuklearnu elektranu u Zaporožju.

Po njegovom mišljenju, moguće je popraviti Kahovsku HE, ali tek nakon oslobođenja desne obale Hersonske oblasti.

Sputnjik.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare