28. Septembra 2023.

Zapovjednik kanadske vojske odbio da se izvini zbog ovacija ukrajinskom nacisti

General je na spornoj sednici kanadskog parlamenta takođe aplaudirao bivšem nacističkom vojniku Jaroslavu Hunki zbog čega je izazvao gnev javnosti

Načelnik štaba odbrane i prvi čovek kanadske vojske general Vejn Er odbio je da se izvini zbog ovacija za bivšeg vojnika zloglasne SS 1. Galicijske divizije Jaroslava Hunku (98) u parlamentu u Otavi.

Na fotografijama i snimcima iz parlamenta Er se nalazi u blizini Hunke, smeši se i aplaudira.

General kanadske vojske se zbog toga suočio s kritikama i osudama na društvenim mrežama – Vejn Er je naci simpatizer; imajuću u vidu njegov čin, morao je da zna o kome se radi; u masakru u Ardenskoj opatiji za koji su odgovorni Vafen SS jedinice stradalo je 20 Kanađana, tek su neki od brojnih komentara.

“Nije ni čudo što Ministarstvo odbrane obučava ukrajinske Azov neonaciste”, eksplicitan je bio korisnik Iksa (Tvitera).

Na pitanje da li će se Er izviniti, pi-ar služba Ministarstva odbrane poslala je mejl u kom je navedeno da se se predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota već izvinio zbog incidenta, te podneo ostavku.

“Ministarstvo ima čvrst stav protiv svih oblika mržnje koji su nasuprot našim vrednostima i kulturi”, navedeno je u mejlu, a preneo je portal “Otava sitizen”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare