24. Maja 2023.

“Zapad se pravi da ne primećuje uzimanje organa poginulih ukrajinskih vojnika”

Ovo je izjavila portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom brifingu.

Ona je dodala da ove operacije zahtevaju učešće velikog broja stručnjaka i troškova.

“Podaci o vađenju organa u Ukrajini izgledaju prilično vredni pažnje i zahtevaju hitne međunarodne napore za praćenje i preduzimanje odgovarajućih mera“, naglasila je Zaharova.

Ranije je predstavnik ruskih snaga bezbednosti, pozivajući se na izvor u hersonskim medicinskim ustanovama, izjavio da zaposleni ukrajinske Državne službe za medicinu katastrofa, koja je u sastavu Ministarstva zdravlja Ukrajine, tajno u vojnoj bolnici u Hersonu vade organe iz tela ukrajinskih vojnika za transplantaciju, skrivajući ove činjenice od porodica poginulih.

Ona je podsetila da je u martu ove godine u srpskom nedeljniku “Pečat” objavljen članak “Krvavi odred Elizabet Debri”.

U pitanju je lekarka iz Holandije, koja je ranije bila u Artjomovsku, a o kojoj se govorilo i u svedočenjima bivšeg pripadnika Službe bezbednosti Ukrajine o operacijama vađenja organa ukrajinskih vojnika koji su poginuli ili bili teško povređeni u Donbasu. On je ispričao da je postojala šema za slanje organa u zapadne zemlje gde je razvijena transplantologija, konkretno u Nemačku, kao i u Izrael.

“Ovo nije prvi put da je predmet novinarskih istraga aktivno širenje transplantacije na crno na tim prostorima… To je pravi biznis u zonama vojnih sukoba koji je veoma profitabilan za one koji se njime bave. Postojanje ovog strašnog, krvavog biznisa, naravno, nije moguće bez pokroviteljstva na najvišem državnom nivou. Ovo nije slučajno. Problem trgovine ljudima u Ukrajini postoji već duže vreme i više puta je bio u centru pažnje i tela UN za ljudska prava”, istakla je Zaharova. Kako je navela, nedavna zapažanja Komiteta za prava deteta (oktobar 2022.) i Odbora za eliminaciju diskriminacije žena (novembar 2022.) istakla su visoku stopu trgovine ženama i decom u toj zemlji u svrhu seksualne eksploatacije. Zaharova je istakla da je od kasnih devedesetih u medijima bilo navoda da su građani Ukrajine sa niskim primanjima bili prinuđeni da prodaju unutrašnje organe kako bi poboljšali svoje materijalno stanje.

Postoje znaci koji ukazuju da Zapad sprovodi etničko čišćenje Ukrajinaca na teritoriji Ukrajine, izjavila Marija Zaharova.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova je navela da najamnička aktivnost raste u Ukrajini i dodala da se poljski plaćenici nagrađuju besplatnim parcelama zemlje na zapadu u Volinjskoj, Lavovskoj i Zakarpatskoj oblasti.

“Ukrajinsko zakonodavstvo sada predviđa povlašćene kredite, izgradnju kuća za porodice poginulih plaćenika o trošku ukrajinskih poreskih obveznika… Sve su naznake da Zapad sprovodi etničko čišćenje Ukrajinaca na teritoriji Ukrajine, jer nema opisa ili definicije za takvu katastrofu koja se odvija pred našim očima. Zapadni kustosi čine sve da potpuno unište Ukrajince kao narod, kao zajednicu, rekla je Zaharova na brifingu.

Ona je napomenula da za učešće u vojnom sukobu, gde ginu gradjani Ukrajine, plaćenicima se dodeljuje zemlja, što je, kako je navela, nemoguće razumeti.
Nisam sigurna da uopšte u istoriji, čak i drevnoj, postoji sličan presedan, rekla je Zaharova.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare