22. Jula 2023.

Zanimljiva pravila koja stjuardese moraju da poštuju: Tetovaže su striktno zabranjene

Stjuardese i stjuardi su zaduženi za udobnost i bezbednost putnika.

Uvek moraju biti nasmejani, voljni da pomognu, ali i da izgledaju odmorno i uredno. Kako bi se ispunila sva navedena očekivanja, postoje brojna pravila koja moraju pratiti, u zavisnosti od kompanije za koju rade. Od određenog stila šminkanja do ponašanja pred putnicima, stjuardese imaju mnoge interesantne dužnosti.

Stjuardese i stjuardi su direktna veza putnika sa licima koja su odgovorna za naš let i zbog toga imaju mnoge obaveze. Osim strogih pravila o fizičkom izgledu, moraju savladati nekoliko veština, kao što je tečno pričanje i razumevanje barem jednog stranog jezika, brojne bezbednosne obuke, ali moraju razviti veliko strpljenje prilikom rada sa različitim ljudima. Potrebno je da su unapred pripremljeni za bilo koju vrstu incidenta i učiniti sve što je moguće da bi putovanje prošlo kako treba. Neka od interesantnih pravila koja stjuardese moraju poštovati su vezana za:

Izgled

Mnogima je prva asocijacija na stjuardese njihov besprekorni fizički izgled. U zavisnosti od kompanije, postoji na desetine pravila koja se moraju poštovati, kako bi stjuardese bile savršeno “lice” brenda. Neka od najčešćih i najvažnijih pravila su vezana za nakit i tetovaže. U slučaju da stjuardesa želi da nosi minđuše, one moraju biti veoma diskretne. Neke kompanije zabranjuju nošenje više od četiri prstena na obe šake, a vidljivi pirsinzi i tetovaže su striktno zabranjene.

Pre ulepšavanja kozmetičkim proizvodima, mnoge kompanije insistiraju na zdravoj koži. Šminka i frizura ne bi trebalo da izgledaju isuviše upadljivo i uglavnom se najviše prihvata klasična kombinacija crnog ajlajnera i crvenog karmina. Neke kompanije imaju i posebne zahteve vezane za debljinu čarapa, dužinu kose vezane u rep, izgled satova… Stjuardi ne smeju imati isuviše karakteristične brade i ne smeju nositi nakit.

Dok nose uniforme, stjuardese moraju imati pravilno držanje, ne smeju prekštati ruke ili držati šake u džepovima dok stoje. U slučaju da moraju nositi džemper sa sobom, ne bi trebalo da ga vežu oko struka, već da ga prebace preko ramena.

Što se tiče težine i visine, određene kompanije imaju sopstvene mere i ograničenja, iz praktičnih razloga. Na primer, stjuardesa mora biti dovoljno visoka, kako bi mogla otvarati i zatvarati pregrade za prtljag iznad sedišta. Pojedine kompanije zahtevaju određen broj kilograma, iz bezbednosnih razloga.

Ponašanje pred putnicima

Veoma je važno da stjuardese uvek budu pristojne, raspoložene i spremne da pomognu, jer će se putnici uvek oslanjati na njih tokom leta. Čak iako se oseća umorno, stjuardesa mora biti spremna na bilo koju vrstu interakcije s drugim ljudima (pogotovo ako je putnik nezadovoljan). S druge strane, ako je putnik vrlo zadovoljan iskustvom i uslugom, pa odluči da stjuardesi daje napojnicu, one je nikada ne smeju prihvatiti.

U mnogim slučajevima (i u zavisnosti od kompanije), kabinsko osoblje na mnogim letovima zajedno putuje prvi put. Kako bi let prošao bez komplikacija, potrebno je da se uspostavi dobra komunikacija i saradnja, što zahteva visok nivo socijalne i emocionalne inteligencije.

Stjuardese smeju da popravljaju šminku/frizuru u toku dana, ali trebalo bi da to urade na mestima na kojima ih drugi ne mogu videti. Isto važi i za konzumiranje hrane i pića: sigurno je da se stjuardese moraju hidrirati i dobijati energiju preko hrane u toku radnog vremena, ali uvek je potrebno da “napune baterije” u privatnosti. Takođe, stjuardese nikako ne smeju konzumirati alkohol dok nose uniforme.

Zaduženja na letu

Pored služenja hrane i pića, stjuardese moraju proći veoma stroge obuke vezane za bezbednost tokom letenja. Minimum sat vremena pred polazak, svi stjuardi i stjuardese se sastaju sa glavnim pilotom i moraju se informisati o očekivanim vremenskim prilikama, dužini leta, koordinaciji osoblja i evakuacionim procedurama u slučaju opasnosti. Moraju proveriti da li su kompleti prve pomoći na mestu i da li je avion osvetljen i čist.

Obuka o bezbednosti na letu se mora pažljivo savladati a stjuardese moraju da znaju šta da preduzmu u slučaju požara ili sličnog, neočekivanog događaja. Zbog toga, uvek moraju biti u pripravnosti i razmišljati veoma brzo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare