20. Septembra 2023.

Zahvaljujući ruskim mirovnjacima postignut dogovor o potpunom prekidu sukoba u Karabahu

Azerbejdžan je morao da pokrene antiterorističke mere lokalnog karaktera u regionu kako bi sprečio nove provokacije Jermenije u Nagorno-Karabahu, rekao je predsednik te zemlje.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da uspešno nastavlja antiterorističku operaciju u Nagorno-Karabahu, dok je predsednik zemlje Ilham Alijev rekao da će operacija biti obustavljena nakon što jermenske snage polože oružje.

“Neutralisani su borbeni položaji, vojna vozila, artiljerijski i raketno-protivvazdušni sistemi, stanice za elektronsko ratovanje i druga vojna sredstva koja pripadaju formacijama Oružanih snaga Jermenije”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Vojni resor je istovremeno demantovao informacije koje su se pojavile na jermenskim nalozima na društvenim mrežama da Oružane snage republike koriste udarne dronove tokom operacije.

U međuvremenu, predsednik zemlje Ilham Alijev je tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom poručio da će Baku obustaviti operaciju ukoliko jermenski vojnici polože oružje, saopštila je pres-služba predsednika.

Alijev je istakao da je Azerbejdžan morao da pokrene antiterorističke mere lokalnog karaktera u regionu kako bi sprečio nove provokacije Jermenije u Nagorno-Karabahu i dodao da se tokom operacije onesposobljavaju vojni ciljevi, te da meta granatiranja nije civilno stanovništvo, ni infrastrukturni objekti.

“Alijev je saopštio da će antiteroristička operacija biti obustavljena ako se položi oružje i jermenske snage budu razoružane”, saopštila je njegova administracija.

Podsetimo, Azerbejdžan je pokrenuo “antiterorističku operaciju” lokalnog karaktera u Nagorno-Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

Kako su naveli, te mere su preduzete zbog sistematskog granatiranja koje sprovode Oružane snage Jermenije, kao i zbog nastavka miniranja teritorije.

 • Oglasio se Kremlj: De fakto, akcije Azerbejdžana u Karabahu legalne Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući situaciju u Nagorno-Karabahu, rekao je da se de fakto radi o akcijama Azerbejdžana na njegovoj teritoriji.Peskov je, komentarišući izjavu sekretara Saveta bezbednosti Jermenije Armena Grigorijana, da Rusija nije ispunila svoje obaveze u zaštiti Nagorno-Karabaha, rekao da Moskva ne prihvata ovakve zamerke na svoj račun.”Ne prihvatamo ovakve zamerke na svoj račun, posebno nakon zvanične odluke jermenske strane da prizna Karabah kao deo Azerbejdžana. De fakto, sada govorimo o delovanju Republike Azerbejdžan na njenoj teritoriji. Stoga takve optužbe protiv nas su apsolutno neosnovane”, jasno je poručio Peskov.Peskov je dodao da, za sada, nisu planirani razgovori sa Azerbejdžanom, ali, ukoliko to bude bilo potrebno, Moskva će biti spremna i na takve razgovore. Kontakti, kako kaže dalje Peskov, i sa Bakuom i sa Jerevanom se nastavljaju, a Jermenija i dalje ostaje bitan partner i saveznik Ruske Federacije. 

 • Postignut dogovor o potpunom prekidu sukoba Posredovanjem komande ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog u Nagorno-Karabahu, postignut je dogovor o potpunom prekidu ratnih dejstava od 13 časova 20. septembra 2023. godine, saopštile su vlasti te nepriznate republike.”Administracija šefa Nagorno-Karabaha saopštava da je Azerbejdžan od 19. septembra, uz raketne, artiljerijske i vazdušne udare, pokrenuo veliki napad duž cele linije razdvajanja. Tokom dvodnevnih upornih borbi, jedinice Oružanih snaga su se herojski branile od višestruko nadmoćnijeg neprijatelja, kako u ljudstvu, tako i u vojnoj tehnici, nanevši mu velike gubitke”, navodi se u saopštenju.Kako se dodaje, u pojedinim oblastima neprijatelj je uspeo da se probije do borbenih položaja odbrane, preuzme kontrolu nad nizom strateških putnih raskrsnica.Kako se ističe, analiza delovanja Oružanih snaga Azerbejdžana pokazuje da je cilj bio da se nanese nepopravljiva štete Nagorno-Karabahu i da se izvrši njegovo rasparčavanje.”Uzimajući sve ovo u obzir, vlasti Nagorno-Karabaha prihvataju predlog komande ruske mirovne misije o prekidu vatre”, navodi se. U saopštenju se takođe navode uslovi za obustavu sukoba.”Da jermenske oružane snage i ilegalne oružane formacije koje se nalaze u regionu Karabaha polože oružje; Da oružane snage Jermenije i ilegalne formacije napuste borbene i vojne položaje, kao i teritoriju Azerbejdžana; Da se razbiju nelegalne formacije; Da se istovremeno preda sve naoružanje i teška borbena oprema i da će realizacija ovih procesa biti obezbeđena u koordinaciji sa ruskim mirovnim snagama”.

 • Jermenska državna agencija “Armenpres”: 32 osobe poginule, 200 ranjenoU Karabahu su 32 osobe poginule, a više od 200 je povređeno u posledicama granatiranja, javlja jermenska državna agencija “Armenpres”
 • Papa pozvao na prekid sukoba u KarabahuPapa Francisko pozvao je na prekid sukoba u Nagorno-Karabahu i traženje mirnih rešenja za dobrobit naroda.”Juče sam saznao za uznemirujuće vesti iz Nagorno-Karabaha, gde se ionako kritična humanitarna situacija pogoršala zbog oružanih sukoba. Pozivam sve uključene strane i međunarodnu zajednicu da sklone oružje i ulože sve napore da pronađu mirna rešenja za dobrobit naroda i poštovanje ljudskog dostojanstva”, kazao je papa na vatikanskom Trgu Svetog Petra.

 • Nagorno-Karabah: Prinuđeni smo da preduzmemo mere kako bismo zaštitili narodLider Nagorno-Karabaha poručio je danas da će Karabah biti prinuđen da odgovori na novonastalu situaciju i da “preduzme odgovarajuće korake čiji će prioritet biti fizička sigurnost stanovništva”, prenose ruski mediji. Kako je dalje navedeno, na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Nagorno-Karabaha vlasti su izjavile i da reakcija međunarodne zajednici nije srazmerna onome što se dešava, kao i da do sada ona nije preduzela nikakve konkretne korake, zbog čega će Karabah morati da odgovori.

 • Ruska duma optužila SAD za zaoštravanje situacije u KarabahuZaoštravanje između Azerbejdžana i Jermenije, kao i “glupiranje” predsednika Ukrajine na lokaciji UN, posledica su neodgovornog mešanja zapadnih zemalja na čelu sa Sjedinjenim Državama u unutrašnje stvari drugih zemalja, izjavio je predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Saveta Federacije Konstantin Kosačov.”Jučerašnja tragična i prilično neočekivana eskalacija situacije između Azerbejdžana i Jermenije, s jedne strane, i potpuno predvidljivo ‘glupiranje’ Zelenskog u UN, s druge, na kraju su posledica istih fenomena, nespretnih i neodgovornih intervencija zapadnih država na čelu sa Sjedinjenim Državama u unutrašnje stvari drugih zemalja i naroda”, napisao je Kosačov na Telegramu.

 • Kosačov je istakao da princip “zavadi pa vladaj” nije izmišljen juče i da i dalje dominira zapadnom spoljnom politikom.”Juče je bilo još interesantnije proučiti govor predsednika SAD na Generalnoj skupštini UN, koji sve bezuspešnije tvrdi da ima univerzalnu mudrost i globalno liderstvo. Džozefe Bajden treba da zna da mir ometaju isključivo SAD i njihovi saveznici iz NATO- a, koji su prvo dozvolili eskalaciju, a zatim gurnuli Ukrajinu na prve linije fronta u odbrani sopstvenih interesa”, ukazao je.Kako je dodao, uslov za mir je, kao što je Rusija uvek izjavljivala, da se uzmu u obzir ruski interesi u oblasti bezbednosti i poštovanja prava ruskog govornog stanovništva na teritorijama pod ukrajinskom kontrolom (tj. “Dece Ukrajine” o kojima se priča od 2014, ni Bajden ni njegovi saveznici se nisu sećali do 2022. godine).On je takođe podsetio na odbijanje SAD da ratifikuju Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT) i prilagođeni Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, kao i na njihovo neispunjavanje obaveza po novom ugovoru START Ugovor.”Upravo su oni, Amerikanci, uništili sve što je bilo moguće, a čak ni kolektivna podrška NATO satelita neće moći da prepiše te sramne stranice za Zapad u istoriji kontrole naoružanja”, zaključio je potpredsednik gornjeg doma ruskog parlamenta.

 • Ministarstvo odbrane Rusije: Ruski mirovnjaci evakuisali više od 2.000 civila iz Karabaha (VIDEO)Ruske mirovne snage evakuisale su više od 2.000 civila u Nagorno-Karabahu, svima su obezbeđena mesta za privremeni boravak, lekari pružaju pomoć ranjenicima, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.”Ruski mirovni kontingent nastavlja da evakuiše civilno stanovništvo Nagorno-Karabaha iz najopasnijih područja i pruža medicinsku pomoć žrtvama. Ukupno je evakuisano više od 2.000 civila, od kojih je 1.049 dece”, navodi se u saopštenju.Kako su dodali u ministarstvu, svim evakuisanim stanovnicima obezbeđena su mesta za privremeni smeštaj i topli obrok, kao i lekarska pomoć.

 • Ministarstvo odbrane Azerbejdžana: U kontaktu smo sa ruskim mirovnjacimaAzerbejdžanska vojska održava stalni operativni kontakt sa ruskim mirovnim kontingentom u Karabahu, u kontekstu antiterorističke operacije, izjavio je portparol azerbejdžanskog Ministarstva odbrane Anar Ejvazov.Ejvazov je na brifingu demantovao izveštaje brojnih jermenskih medija da je “azerbejdžanska vojska navodno pucala na kolonu jermenskih civila u Karabahu, koje su evakuisale ruske mirovne snage”.”Odgovarajući na ovakve neosnovane izjave, obaveštavam vas da održavamo stalnu koordinaciju i operativni kontakt sa ruskim mirovnim kontingentom, a sa naše strane stvaramo sve neophodne uslove da kontingent ispunjava svoje dužnosti”, naglasio je Ejvazov.

 • Portparol azerbejdžanskog Ministarstva odbrane: Neutralisana vojna jedinica u Karabahu (VIDEO)Azerbejdžanska vojska je neutralisala vojnu jedinicu u Karabahu tokom antiterorističkih mera, saopštio je portparol azerbejdžanskog Ministarstva odbrane Anar Ejvazov.”U okviru antiterorističkih mera, vojna jedinica koja se nalazi u rejonu naselja Tepekend potpuno je neutralisana”, kazao je Ejvazov.Prema njegovim rečima, azerbejdžanska vojska je u više navrata zabeležila “ilegalne aktivnosti” u ovoj vojnoj jedinici.

 • Jermenija traži da SAD intervenišu u Nagorno- KarabahuAmbasador Jermenije Edmon Marukjan pozvao je SAD da intervenišu u obnovljenom sukobu u Nagorno-Karabahu, ne bi li, kako kažu odbranili civilno stanovništvo regiona.”Azerbejdžan je započeo veliku agresiju i vojnu operaciju protiv mirnog naroda Nagorno-Karabaha. Sada je red na SAD da sprovedu mere se zaustavi agresija i vojni napad na zarobljene i izgladnele ljude”, napisao je Marukjan na društvenoj mreži Iks.

 • Diplomata je apelovao na američkog predsednika Džozefa Bajdena, francuskog predsednika Emanuela Makrona i lidere EU da osude Baku.Moskva je reagovala na Marukjanov komentar pozivajući strane da poštuju sporazum o prekidu vatre iz 2020.”Ne bi trebalo da bude zaokreta. Trebalo bi uložiti konkretne napore zasnovane na stvarnom i opipljivom pravnom okviru, koji pruža priliku da se postigne mirno rešenje”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov

 • Jermenija poziva OEBS u pomoćOglasio se i ministar spoljnih poslova Jermenije Ararat Mirzojan, koji je tokom sastanka sa aktuelnim predsednikom OEBS-a, ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem u Njujorku, pozvao da se hitno pokrenu mehanizmi OEBS-a kako bi se zaustavio sukob u Nagorno-Karabahu.

 • Blinken zabrinutAmerički državni sekretar Entoni Blinken je izrazio zabrinutost zbog situacije, pozvao na prekid vatre i istakao da SAD podržava direktni dijalog između Bakua i predstavnika Jermena koji žive u regionu Karabaha.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare