28. Septembra 2023.

Zaharovoj je poslato pitanje: Čemu to? Napadnite

Sergej Mardan, ruski televizijski voditelj povezan sa predsednikom Vladimirom Putinom, govorio je o učešću Velike Britanije i Amerike u napadu na Sevastopolj.

On je odgovorio na komentare portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove da je napad izveden “uz blisku koordinaciju američkih i britanskih stručnjaka” i da su satelitska oprema NATO-a i izviđački avioni bili korišćeni.

Propagandista Kremlja doveo je u pitanje zašto je rusko ministarstvo spoljnih poslova optužilo Veliku Britaniju i SAD za umešanost u ukrajinski napad na mornarički štab u Sevastopolju, rekavši da je to samo ukazalo na nedostatak odgovora Moskve.

Ukrajinski vojni izvor rekao je za Bi-Bi-Si da su u napadu korišćeni projektili “storm šedou” koje su isporučili Britanci i Francuzi, dok je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je pet projektila oborila ruska protivvazdušna odbrana.

U objavi na Telegramu, Mardan je kritikovao komentare Zaharove, pišući: “Pitanje je — zašto ove izjave? Koja je logika?”

“Ako napad na važan vojni objekat izvedu SAD i Velika Britanija, to je razlog da se započne rat ili, u najmanju ruku, izvrši uzvratni udar na štabove, baze, ratne brodove i luke”, napisao je Mardan.

Moskva je u više navrata tvrdila da su se putem svog oružja i obaveštajnih podataka SAD i njeni saveznici u NATO uključili u rat u Ukrajini.

“Da li neko očekuje udare na (britansku) bazu RAF-a na Malti? Ili barem na američke vojne baze u baltičkim državama?”, napisao je Mardan. Zatim je dodao: “Zašto da se ponižavamo?”

Britanija više nema vazdušnu bazu na Malti, svojoj nekadašnjoj koloniji na Mediteranu, piše Bi-Bi-Si.

Komentare je na Telegramu preneo je proukrajinski istočnoevropski medij Neksta, koji navodi da se “propagandista Mardan pita zašto se rusko ministarstvo spoljnih poslova toliko ponižava. Uostalom, svi razumeju da se iza njihovih ratobornih praznih fraza ne krije ništa”.

“Najvažnije je da sada i Zapad to razume, pa mrmljanje Zaharove o ’crvenim linijama‘ više nikoga ne plaši, već samo izaziva snishodljiv osmeh”, dodaje Neksta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare