Zaharova: Zapad želi da uništi Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijumom – to bi bio genocid - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zaharova: Zapad želi da uništi Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijumom – to bi bio genocid

Namera Velike Britanije da isporuči Kijevu municiju sa osiromašenim uranijumom svedoči o izraženoj nameri kolektivnog Zapada da konačno uništi Ukrajinu, izjavila je za Sputnjik portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Ovde je reč o apsolutnoj nepromišljenosti, neodgovornosti, nekažnjivosti Anglosaksonaca, anglosaksonskog dueta na prvom mestu – Londona i Vašingtona, u međunarodnim poslovima. To je još jedna britanska provokacija koja ima za cilj da situacija oko Ukrajine eskalira, da dobije novu dimenziju. Sve što čujemo od NATO-centričnih zemalja, na čelu sa SAD i Velikom Britanijom, o miru, rešavanju sukoba, buduc´nosti Ukrajine, dobrobiti ukrajinskog naroda – sve je laž, falš, obmana, apsolutna dezorijentacija svetske zajednice. U stvari, cilj je sasvim drugi. Danas nema sumnje da se radi o jasno izraženoj nameri kolektivnog Zapada na čelu sa SAD i Velikom Britanijom da jednostavno uništi Ukrajinu“, istakla je Zaharova.

Kako je dodala, nakon izjave da nameravaju da isporuče municiju sa osiromašenim uranijumom završavaju se svi razgovori o tome da Zapad razmišlja o dobrobiti Ukrajine u buduc´nosti.

Zaharova je naglasila da bi isporuka Kijevu municije sa osiromašenim uranijumom predstavljala genocid nad ukrajinskim narodom.

„Još jednom smo čuli šta Zapad želi. Zapad ne želi samo destabilizaciju u svetu, ne samo eskalaciju sukoba u Ukrajini, nego jednostavno želi da fizički izbriše bilo kakvu moguc´nost postojanja ljudi koji sada živi na tim teritorijama. Sada ne govorimo o tome na čijoj strani su ti ljudi, čiji su oni građani, u kojim regionima žive. To je nevažno, jer kada se koristi municija sa osiromašenim uranijumom, kada se radi o nuklearnoj komponenti, te čestice, ti elementi ne pitaju ni za državljanstvo, ni za nacionalnu pripadnost, ni za vizu, pasoš, ubeđenja. Radijacija nec´e pitati, kao što to obično čini kijevski režim, ‘čiji je Krim’. Radijacija pogađa sve i ostaje u zemlji“, kazala je Zaharova.

Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da c´e London pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“ u Ukrajinu, takođe poslati municiju, uključujuc´i oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio da c´e Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.

Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primetili stručnjaci, korišc´enje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.

Danas objavljeno

Turska započela raspoređivanje specijalaca na KiM

Vanja A

Ruska vojska spriječila napad ukrajinskih diverzanata u Belgorodskoj oblasti Rusije

Vanja A

Kamion sletio s puta, jedna osoba nastradala

Vanja A

Ostavite komentar