31. Januara 2023.

Zaharova: Zapad polako počinje da shvata da su SAD odgovorne za sukob u Ukrajini

“Ispostavilo se da je cela situacija oko Ukrajine izazvana američkom provokacijom. Što smo mi odavno shvatili i pokušavali da upozorimo i druge zemlje. Međutim, ta činjenica se polako otkriva i na Zapadu pojedinim stručnjacima, politikolozima, novinarima koji, neko stidljivo, neko sigurnije počinju da svedoče da su američke provokacije dovele do posledica sa kojima se danas suočavamo”, rekla je ona.

Činjenica da su sporazumi iz Minska samo “lažni pristup država međunarodnoj pravnoj sferi”, kada ciljano lažne poruke postaju osnova za donošenje odluka svetske zajednice su dokaz provokacije o kojoj Zaharova govori.

“Zemlje potpisnice mirnovnih sporazuma zapravo nisu htele ništa da preduzmu po pitanju mirovnih sporazuma. Međutim, priložile su ta dokumenta na usvajanje Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kako bi ih učinile obaveznim za sve. Dakle, lagale su, a onda to nedvosmisleno priznale – moraju da odgovaraju”, dodala je Zaharova.

Bivši britanski premijer Boris Džonson izjavio je u četvrtak da je normandijski format, koji je stvoren za mirno rešavanje sukoba na jugoistoku Ukrajine, “diplomatski falsifikat”.

Prošlog decembra, u intervjuu nemačkom listu “Cajt”, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da su Sporazumi iz Minska imali za cilj da se Ukrajini da vremena da ojača.

Prema njenim rečima, “svima je bilo jasno” da je sukob zamrznut i da problem nije rešen, “ali je to ono što je Ukrajini dalo neprocenjivo vreme”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare