26. Maja 2024.

Zaharova: Za posljedice antisrpske rezolucije o Srebrenici biće odgovoran Zapad

Zaharova je ocijenila da je namjera rezolucije bila da se odgovornost “svali na srpski narod, kažnjavajući ga zbog slobodoumlja, nezavisnosti i nespremnosti da se pokori naredbama NATO”.

Ona je dodala da će efekat rezolucije biti suprotan od deklarisanog, prema kojem je cilj pomirenje tri državotvorna naroda u Bosni i Hercegovini.

-Dokument koji je usvojila Generalna skupština samo će pogoršati postojeće razlike i povećati potencijal za sukob na Balkanu. Dejtonski mirovni sporazum, koji je u osnovi državnosti BiH, je pod prijetnjom – dodala je Zaharova, napominjući da je, suprotno tom sporazumu, rezolucija donesena pred UN bez konsenzusne odluke Predsjedništva BiH.

-U tome su ih aktivno podržali predstavnici zemalja NATO koji snose glavnu odgovornost za tragične događaje u Jugoslaviji, uključujući Srebrenicu -, ukazala je Zaharova u tekstu objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ona je dodala da su “neprincipijelni pokretači antisrpskog poduhvata” bili Ruanda i Njemačka koja je tokom Drugog svjetskog rata izvršila najveći genocid u istoriji čovječanstva“.

-Rusija je zajedno sa istomišljenicima pokušala da urazumi autore antisrpske ideje. Zapadnjaci nisu htjeli da slušaju ni nas, ni Srbe. Štetne posljedice ostaju njima na savjesti – upozorila je Zaharova.

Generalna skupština UN usvojila je 23. maja rezoluciju kojom se 11. jul određuje kao datum za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih glasova.

Izvor: Glas Srpske

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare