28. Juna 2023.

Zaharova upozorila Moldaviju

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je danas Moldaviju da prestane da sprovodi politiku koja odgovara Zapadu.

Ona je pozvala Moldaviju da se rukovodi politikom koja bi bila u interesu njenih građana.

Ona je na ovaj način prokomentarisala poziv vlasti u Kišinjevu da Rusija smanji broj svojih diplomatskih predstavnika na teritoriji Moldavije.

Rusija danas upozorava da Moskva i Kišinjev prethodno nisu postigli nikakav dogovor o tome koliko diplomata dve zemlje mogu da imati jedna u drugoj, te da njihov broj zavisi od trenutnih uslova i situacije, kao i konkretnih potreba diplomatskih predstavništava, navela je Zaharova.

“Narode Rusije i Moldavije povezuje bogata zajednička istorija i kultura, aktivna saradnja u ekonomskoj i humanitarnoj sferi i bliski lični kontakti među ljudima. U Moldaviji živi više od 200.000 ruskih državljana, a moldavska dijaspora u Rusiji broji oko pola miliona ljudi. Ruska strana je zainteresovana za proširenje i jačanje ovih veza sa našim prijateljskim moldavskim narodom po principu međusobnog uvažavanja i nemešanja u unutrašnje stvari druge strane. Na osnovu svega ovoga smatramo da je trenutni broj ljudi koji radi u ruskoj ambasadi u Kišinjevu apsolutno opravdan”, precizirala je Zaharova.

Moskva dodaje da poslednjim izjavama Kišinjev pokazuje da je zainteresovan da dođe do narušavanja odnosa sa Rusijom, što izaziva sve veće negodovanje kod naroda Moldavije i upozorava da bi Moskva mogla da preduzme slične mere, što ne bi odgovaralo dijaspori Moldavije na teritoriji Rusije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare