19. Jula 2023.

Zaharova: UN imaju tri meseca da sprovedu memorandum sa Rusijom o izvozu žita i đubriva

Odluka Sjedinjenih Država da Ukrajini daju novac za podršku poljoprivredi je prevara, kaže portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova

UN imaju još tri meseca da ispune memorandum sa Rusijom o izvozu ruskog žita i đubriva, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“UN ima još tri meseca da sprovede postizanje konkretnih rezultata. Dakle, sada ne treba da trčimo pred Sekretarijat UN, već da iskoristimo ova tri meseca da postignemo konkretne rezultate. Biće konkretnih rezultata – vratićemo se na raspravu o ovom pitanju”, kazala je Zaharova za radio “Sputnjik”.

Ruska zvaničnica je istakla da je ceo svet video kako se sekretarijat UN zajedno sa Ukrajinom poigrava u okviru Sporazuma o žitu.

“Sekretarijat UN je podržao deo dogovora o žitu koji je bio povezan sa promocijom ukrajinske hrane”, navela je. 

Zaharova je prokomentarisala reakciju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u vezi sa odlukom Rusije da prekine inicijativu za Crno more.

“Generalni sekretar je iz nekog razloga počeo da se pravda, čak je pokušavao da nas za nešto okrivi na osnovu toga što je uradio mnogo na sprovođenju ovih sporazuma. Ali da znate, mi ne ocenjujemo koliko je on uradio. Nikada nismo rekli da je uradio malo, ili nedovoljno, ili previše. Pričali smo o tome da nema rezultata”, dodala je.

Kako je naglasila, pošto je generalni sekretar UN izneo sve to u javnu sferu, onda Moskva mora da kaže da ne samo da nema rezultata, već da je ceo svet jasno video da se sekretarijat UN apsolutno poigrava sa delom dogovora koji se odnosio na promociju ukrajinske hrane.

Sva poljoprivreda u Ukrajini pripada zapadnjacima

Odluka Sjedinjenih Država da Ukrajini daju novac za podršku poljoprivredi je prevara, upozorila je Zaharova.

“Ovo je, vidite, obmana poput one koju je Voland učinio kada je bacio lažne pare na ljude. Kada, s jedne strane, novac pada na ljude sa plafona, to je seansa crne magije. Setite se kada su ljudi pojurili sa svojih mesta da pokupe novac, a onda se ispostavilo da je to papir u njihovim rukama, iako su definitivno videli da je to novac. Ovo je samo još jedna prevara”, naglasila je ruska zvaničnica ukazujući na roman Mihaila Bulgakova “Majstor i Margarita”.

Prema njenim rečima, “sva poljoprivreda u Ukrajini odavno je u vlasništvu zapadnjaka”.

“Zapadne kompanije poseduju zemlju, kontrolišu sve transakcije sa hranom, upravljaju svim spoljnim procesima. Takođe izdvajaju ogromne količine sopstvenim kompanijama, koje su vlasnici i operateri onoga što se nekada zvalo ukrajinska poljoprivreda”, istakla je.

Ranije su mediji preneli da SAD izdvajaju dodatnih 250 miliona dolara Ukrajini za podršku poljoprivredi nakon odluke Ruske Federacije o Sporazumu o žitu.

Crnomorska inicijativa, koju su 2022. godine potpisali predstavnici Rusije, Turske , Ukrajine i UN, prestala je sa radom 18. jula. Njeni uslovi uključivali su izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva iz tri crnomorske luke, uključujući Odesu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare