12. Februara 2024.

Zaharova: Smiješni ste

Zadnji pokušaji da se optuži Rusija za mješanje u demokratske procese u Evropskoj uniji su sami po sebi smiješni, izjavila je danas Marija Zaharova.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova je skrenula pažnju na antirusku rezoluciju koju je Evropski parlament usvojio 8. februara i koja sadrži niz optužbi na račun Rusije, uključujući mešanje u “demokratske procese u EU”.

“Što se tiče pokušaja da se optuži Rusija za mešanje u demokratske procese, oni su sami po sebi smešni. Makar samo zato što EU nedostaju upravo demokratske norme i ideali kojima su težili osnivači evropskog projekta”, istakla je ona.

Prema njenim rečima, u današnjoj EU su pogaženi principi zaštite prava običnih ljudi, vladavine prava i borbe protiv korupcije.

“EU se upušta u bujni neonacizam i veličanje nacističkih zločinaca koje je osudio Nirnberški tribunal i zatvara oči pred ponižavajućim uslovima sa kojima se suočavaju etničke manjine u nekim državama članicama EU i zemljama kandidatima za članstvo u EU”, upozorila je Zaharova, prenosi TASS.

Ona je istakla da Evropski parlament, “koji je postao citadela plutokratije EU, snosi lavovski deo odgovornosti za tako žalosno stanje stvari”.

Napomenula je i da je glavna svrha rezolucije da potvrdi uslove onoga što je u stvari “kartelski dosluh” liberalnih proameričkih političkih mejnstrim krugova “kako bi se sprečilo jačanje partija i pokreta orijentisanih na nacionalnu državu u budućoj evropskoj parlament”.

Takođe je ocenila da je društveno-ekonomska situacija u EU na kraju zakonodavnog perioda bila očigledno nezadovoljavajuća.

“Razlozi teške situacije u ekonomiji EU proizilaze iz nepromišljenih akcija Brisela na eskalaciji sankcija Rusiji i pogrešnih odluka u ključnim oblastima”, rekla je Zaharova.

Ona je naglasila da je upravo to razlog zašto alternativne političke snage objektivno dobijaju čvršće uporište, što se, kako je navela dobro vidi u brojnim istraživanjima javnog mnjenja u Evropi. “Pod sloganom borbe protiv ruske pretnje vodi se kampanja sveobuhvatnog čišćenja političkog pejzaža od nezgodnih i sve opasnijih konkurenata”, zaključila je Zaharova.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare