30. Aprila 2023.

Zaharova: Rusija ima pravo da prekine diplomatske odnose sa Poljskom

“Uvek želite da delujete emotivno, u naletu, a što je najvažnije, imamo pravo na to. Oni (Poljska) zaista decenijama provociraju iz godine u godinu i potpuno razumem svakoga ko bi rekao: šta oni naši tamo uopšte rade?”, rekla je Zaharova za televiziju “Rusija”, odgovarajući na pitanje o mogućnosti prekida diplomatskih odnosa sa Poljskom.

Ona je, međutim, napomenula da će u slučaju takve odluke “veoma mnogo aspekata rada biti blokirano”.

“Ko prvi strada od takvih odluka? Ljudi, građani i ne govorim o građanima Poljske, među kojima ima mnogo ljudi koji vrlo dobro shvataju šta se sada dešava. Govorim o našim građanima koji žive tamo, tamo rade, koji imaju porodice”, objasnila je.

Dodala je da ruske diplomate takođe brane bezbednost sovjetskih spomenika u Poljskoj.

Prema njenim rečima, škola pri ruskoj ambasadi u Poljskoj se ne zatvara, već prelazi u drugu zgradu, a to će potrajati nekoliko dana.

“Ambasada radi, s obzirom da je svedena na minimum, radi maksimalno efikasno. Sada će biti potrebno nekoliko dana da se škola preseli i odeljenja presele u drugu zgradu. Nastava će se nastaviti”, objasnila je Zaharova.

Juče su u Varšavi lokalne vlasti i policija upale u školu pri ruskoj ambasadi, razvalivši vrata. Školskom osoblju je rečeno da mora da napusti zgradu do 18 časova. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da “ovakav drzak” korak Varšave “neće ostati bez oštre reakcije i posledica po poljske vlasti i interese Poljske u Rusiji”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare