Zaharova: Primena osiromašenog uranijuma u Ukrajini - monstruozna namera - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zaharova: Primena osiromašenog uranijuma u Ukrajini – monstruozna namera

Izjave Velike Britanije da c´e isporučiti Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom imaju za cilj da se izmeni agenda sastanka kineskog predsednika Si Đinpinga i ruskog predsednika Vladimira Putina, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova kanalu „Solovjov-lajv“.

Britanci nikako ne mogu da shvate da nije moguc´e, nikakvim širenjem informacija, nikakvom propagandom, manipulacijom svojim mejnstrimom, prekinuti konstruktivnu sadržajnu agendu. To se ne može prekinuti nikakvim ‘pi-ar’ akcijama, antireklamama i histerijom“, rekla je ona i dodala da rusko-kineska saradnja stvara pravi ton međunarodnih odnosa.

Zaharova je podvukla da izjave Velike Britanije o isporukama ukrajinskoj vojsci municije sa osiromašenim uranijumom, nakon što je potpisan toliki broj dokumenata i nakon izjava o stabilnosti, miru i doprinosu Rusije i Kine, štete samoj Velikoj Britaniji.
„Davati izjave, fokusirane na rušenje agende je demonstracija potpune bespomoc´nosti“, konstatovala je Zaharova.
Ona je osiromašeni uranijum okarakterisala kao najstrašniju stvar, a njegovu moguc´u primenu u zoni konflikta – monstruoznom.
Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da c´e London pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“ u Ukrajinu, takođe poslati municiju, uključujuc´i oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.
Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio da c´e Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.
Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primetili stručnjaci, korišc´enje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.
Izjava Velike Britanije o osiromašenom uranijumu je nastala u trenutku kada je predsednik Kine Si Đinping boravio u radnoj poseti Rusiji od 20. do 22. marta. To je njegovo prvo putovanje u inostranstvo nakon što je trec´i put izabran za lidera Kine. Si je po dolasku u Moskvu rekao da su Peking i Moskva pouzdani partneri, te da je Kina spremna da sa Rusijom odlučno štiti međunarodno pravo.

Danas objavljeno

Turska započela raspoređivanje specijalaca na KiM

Vanja A

Ruska vojska spriječila napad ukrajinskih diverzanata u Belgorodskoj oblasti Rusije

Vanja A

Kamion sletio s puta, jedna osoba nastradala

Vanja A

Ostavite komentar