6. Septembra 2023.

Zaharova poručila Danilovu: Napokon ste shvatili da ste oruđe Zapada

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova reagovala je na izjavu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine da je treći svetski rat već počeo i da je prešao iz hibridne faze u aktivnu.

Treći svetski rat prešao je iz hibridne u aktivnu fazu i već je u toku, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.

“Ako neko misli da treći svetski rat nije počeo, onda je to velika greška. On je već počeo, prešao je iz hibridne faze u aktivnu. Ako neko misli da je ovaj obračun Rusije i Ukrajine greška, sve je mnogo komplikovanije”, kazao je Danilov na Kijevskom bezbednosnom forumu.

U međuvremenu, reagovala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, rekavši da izjava ukrajinskog sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost o suštini rusko-ukrajinskog sukoba sugeriše da je Kijev shvatio da je “instrument u globalnoj politici Zapada”.

“Konačno su ‘odabrani’ shvatili da su oruđe Zapada. Shvatili su da nije reč o rusko-ukrajinskom sukobu, već o globalnom pokušaju Zapada da vrati svet u kolonijalnu zavisnost, da sačuva svetske resurse koji su im vekovima potčinjeni i da se zasiti bogatstvom koje mu ne pripada”, napisala je Zaharova na Telegramu.

Kako je navela, upravo zato što su “izabrani” shvatili da su postali oruđe, otuda takva histerija.

“Pitajte Danilova šta se krije iza ovog ‘sve je mnogo komplikovanije’? Nije li to prosvetljenje o ulozi Ukrajine u ovoj istorijskoj eri?”, zaključila je Zaharova.

Zapad negira direktno učešće u sukobu u Ukrajini, izjavljujući da je spreman da samo nastavi sa isporukom oružja Kijevu. Istovremeno, neki političari, uključujući mađarskog premijera Viktora Orbana, više puta su upozoravali da bi pojava vojske iz bilo koje zapadne zemlje u Ukrajini značila objavu rata Rusiji i “odmah prerasla u treći svetski rat”.

Moskva je više puta govorila da su isporuke oružja Kijevu znaci umešanosti u sukob i upozoravala zapadne zemlje na opasnost od eskalacije, uključujući i snabdevanje sve destruktivnijeg oružja. 

U julu je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov izjavio da će “zbog neuspeha na bojnom polju, Kijev pokušati da stvori izgovor za dovođenje kontingenta NATO-a u Ukrajinu, čime će regionalni sukob prebaciti na nivo trećeg svetskog rata”. 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare